Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Celstraffen geëist tegen phishing-bende

  Celstraffen geëist tegen phishing-bende

  Tegen drie mannen en twee vrouwen zijn celstraffen tot drie jaar geëist wegens grootschalige phishing bij internetbankieren. De vijf, die vanuit Amsterdam opereerden, worden in verband gebracht met 85 zaken waarbij meer dan vier ton is weggenomen.

  Volgens de officier gingen ze zeer professioneel te werk. Slachtoffers kregen eerst een mail met het verzoek gegevens te verstrekken daarna werden ze gebeld door een vrouw die deed of ze bij de bank werkte. In de mail was zo'n gesprek al aangekondigd dus veel mensen gaven daadwerkelijk hun bankcodes. De bende logde daarna razendsnel in op de internetbankrekening en schreef daarvan geld over.

  De politie wist een aantal mobiele nummers te achterhalen die de verdachten gebruikten om de slachtoffers te benaderen. De nummers werden afgeluisterd en zo kwam de politie veel te weten over de werkwijze van deze criminele organisatie. Naast taps zette de politie ook een observatieteam in. Als bewijs werden ook sms-berichten en verkeersgegevens van de mobiele telefoons verzameld. Zo ontdekte de politie dat alle gesprekken vanaf één locatie werden gevoerd. Dat bleek vanuit een woning van een 28-jarige verdachte uit Amsterdam te zijn.

  Volgens de officier van justitie hebben vier verdachten zich schuldig gemaakt aan oplichting en deelname aan een criminele organisatie. De vrouw die haar huis als werkplek aan de oplichtersbende ter beschikking stelde, wordt alleen verdacht van deelname aan een criminele organisatie.

  De officier eiste tegen:

  - een 35-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats en tegen een 34-jarige Amsterdammer drie jaar cel;

  - een 33-jarige Amsterdammer 30 maanden cel;

  - een 48-jarige inwoonster van Almere 30 maanden cel waarvan 15 maanden voorwaardelijk (zij heeft als enige bekend);

  - een 28-jarige Amsterdamse 150 uur werkstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden voor het ter beschikking stellen van haar woning.

  De uitspraak is op 15 juli aanstaande.

  Bron: ANP/OM

  Foto: iStockphoto

  Gerelateerd

  Reacties (0)

  Op de Opgelicht?! website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

 • Ook interessant