Drie mannen uit Groningen, Assen en Eelde zijn tot celstraffen veroordeeld wegens afpersing met behulp van de populaire dating-app Tinder. Het drietal deed zich voor als jonge meid of jongen, stuurde na een match snel aan op een date. Hapte de potentiële liefdespartner eenmaal toe? Dan gaven de mannen aan in werkelijkheid minderjarig te zijn met als doel het slachtoffer zwijggeld te laten betalen.
Kwam er eenmaal een ontmoeting tot stand, dan doken de mannen op en filmden ze het slachtoffer. Er werden dreigementen geuit over het openbaar maken van de gesprekshistorie en om de beelden aan vrienden of de werkgever van de gedupeerde te tonen: zij zouden dan meteen weten dat de gedupeerde voornemens was om af te spreken met een minderjarige, aldus Dagblad van het Noorden.
De mannen maakten volgens het Openbaar Ministerie ongeveer tien slachtoffers, maar stonden voor vijf gevallen van afpersing terecht. Vier mannen hebben in totaal duizenden euro's betaald, of werden gedwongen om dure telefoons te kopen die ze vervolgens moesten afgeven. Een vijfde slachtoffer werd fysiek mishandeld en daarnaast bestolen van zijn telefoon.
Tot twintig maanden cel
De hoogste straf is voor een 25-jarige man uit Assen. De rechtbank veroordeelde hem tot twintig maanden cel, waarvan vier voorwaardelijk. De Groninger (24) kreeg zestien maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk. De 22-jarige man uit Eelde is veroordeeld tot zestien maanden cel, waarvan vier voorwaardelijk. De jongste twee mannen moeten zich laten behandelen en daarnaast ook laten begeleiden door de reclassering.
De straf valt hoger uit dan het OM heeft geëist. 'De eis van de officier van justitie doet onvoldoende recht aan de ernst van de feiten', aldus de rechtbank. Omdat de mannen alle drie al enkele maanden in voorarrest hebben gezeten, vroegen de advocaten om het daarbij te laten. Hier ging de rechtbank echter niet in mee.
Eigenrichting werd aangewend als motief
Het drietal stelde misstanden aan de kaak te stellen door als een soort Alberto Stegeman pedoseksuelen op te sporen, maar dat was volgens de rechtbank een weinig geloofwaardige verklaring. Tijdens de rechtszaak hielden de drie vol dat de slachtoffers toch echt fout waren omdat ze wilden afspreken met minderjarige meisjes of jongens. Ze gaven bovendien aan dat ze de politie in wilden schakelen, maar daar is het nooit van gekomen.
'Het enige doel van de verdachten was geld verdienen door in te spelen op de veroorzaakte kwetsbaarheid en angst bij de slachtoffers. De verdachten waren zich ervan bewust dat de slachtoffers de afspraak geheim wilden houden en maakten daar misbruik van', aldus de rechtbank. 'Ze trachtten de misdrijven te vergoelijken door te zeggen dat de mannen fout waren door seksafspraakjes te maken. Maar die mannen staan niet terecht en de rechtbank gelooft niet dat de verdachten een maatschappelijk probleem wilden aanpakken. Hun gedrag wijst erop dat ze alleen uit waren op financieel gewin.'
Schadevergoeding
Eén van de slachtoffers - toevallig de enige die daadwerkelijk bij de rechtszaak aanwezig was - kreeg een schadevergoeding van 2.800 euro toegewezen.
Meer weten over online datingfraude? Volg onderstaande link.
Hoe voorkom ik online datingfraude?
Bron: Dagblad van het Noorden