Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Cel- en werkstraf voor man die AOW dode moeder opstreek

  Cel- en werkstraf voor man die AOW dode moeder opstreek

  Het Openbaar Ministerie (OM) heeft voor de rechtbank in Maastricht een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van een half jaar geëist tegen een man uit Oirsbeek. De 65-jarige man stond dinsdag terecht op verdenking van onder meer het opstrijken van de AOW en het pensioen van zijn overleden moeder. Hij hield zijn dode moeder volgens het OM bijna 2,5 jaar lang verborgen in huis. Hij streek daardoor volgens het OM ruim 70.000 euro aan uitkeringen op, waarop hij geen recht had.

  Gerda van der Molen (91) overleed op 26 juli 2013. Volgens haar zoon was het de wens van zijn moeder om haar stoffelijk overschot in huis te houden. Hij bewaarde het lichaam al die tijd in een zelfgemaakte kist. Op 16 december 2015 ontdekte de politie na een melding van een buurtbewoonster het lijk.

  Oplichting en valsheid in grschrifte

  De man stond voor de rechters op verdenking van het verborgen houden van het lichaam van zijn overleden moeder, oplichting en valsheid in geschrifte.

  Uitkeringen terugbetalen

  Het OM wil verder dat de man alle ten onrechte opgestreken uitkeringen terugbetaalt. De man zegt dat zijn moeder niet wilde dat iemand iets van haar overlijden zou meekrijgen. Voor de rechtbank erkende de man dat daarbij financiële overwegingen een rol speelden, wat hem betreft. Naar eigen zeggen wilde hij niet 'aan de bedelstaf' raken. Van een bijstandsuitkering alleen dacht de man, die naar eigen zeggen om principiële redenen nog nooit heeft gewerkt, niet te kunnen leven.

  Zelfgemaakte kist

  Na de dood van zijn moeder pakte hij het lichaam in folie in en schoof het in een zelfgemaakte kist zodat het ontbindende lijk 'niet uit elkaar kon spatten', aldus de verdachte. De kist zette hij in een kamertje op een matras, dat lekkend vocht moest opvangen. Om de kist te verbergen deed hij er een tafelkleed overheen en zette er een stereo-installatie op.

  Kattenlijken

  De politie vond in de kelder ook tientallen kattenlijken in verregaande staat van ontbinding. Ook dat was volgens de verdachte een wens van zijn moeder, die geen afstand van haar geliefde dieren kon doen.

  Bron: ANP

  Gerelateerd

 • Ook interessant