Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Bulgaar die foutieve betaling van 17.000 euro aanzag voor 'kinderbijslag' moet terugbetalen

  Bulgaar die foutieve betaling van 17.000 euro aanzag voor 'kinderbijslag' moet terugbetalen

  Een vrouw uit Hellevoetsluis die in september 2015 per ongeluk 17.000 euro overmaakte naar een oud en inmiddels hergebruikt rekeningnummer, krijgt haar geld terug. Het verouderde rekeningnummer was op het moment van de betaling toegekend aan een inmiddels 33-jarige Bulgaarse man, die het geld er in twee dagen doorheen joeg en bij monde van zijn advocaat liet weten dat hij in de veronderstelling verkeerde dat het de kinderbijslag was.

  De rechter kon deze argumentatie echter niet volgen en veroordeelde de man - die zelf overigens niet bij de zitting aanwezig was - wegens verduistering tot het terugbetalen van het volledige bedrag. Ook krijgt de man een taakstraf van 100 uur. Dat was normaal gesproken 180 uur geworden, maar de man krijgt strafvermindering omdat de behandeling van de zaak jarenlang op zich liet wachten, aldus het Algemeen Dagblad.

  Het slachtoffer Marjo Lagage - die in 2016 aanschoof bij RTL Late Night - is blij dat de verdachte het geld terug moet betalen. Er zit echter wel een kleine kink in de kabel: de verdachte leeft van een bijstandsuitkering én hij heeft nog twee weken om tegen de uitspraak in beroep te gaan. Is dat het geval, dan gaat de zaak nog even duren en zal ook een eventuele terugbetaling nog wat langer op zich laten wachten.

  Dat de man in de kraag is gevat, is overigens ook nog een verhaal apart. Justitie meldde eind 2016 dat de Bulgaar was aangehouden voor zakkenrollerij. Nader onderzoek wees uit dat hij ook de gezochte man was die het bedrag van Marjo er in twee dagen tijd doorheen heeft gejaagd.

  Incident vond plaats voor invoering naam-/nummercheck

  Het lijkt de normaalste zaak van de wereld, maar de meeste banken controleren pas sinds een jaar of anderhalf of de combinatie van het IBAN en de tenaamstelling inderdaad klopt. Pas als dat zo is, wordt een betaalopdracht akkoord bevonden. In september 2015 was dit echter nog niet het geval: zolang het opgegeven rekeningnummer klopte, maakte het eigenlijk niet uit welke naam je opgaf bij een betaalopdracht. Zo kon Marjo Lagage destijds dus in één klap 17.000 euro overmaken. Dat banken dit inmiddels wel doen, is overigens in grote lijnen te danken aan Opgelicht?!

  Meer weten over de naam-/nummercheck en de petitie die Opgelicht?! heeft aangeboden aan de Tweede Kamer? Volg onderstaande button!

  Wat houdt de naam-/nummercheck precies in?

  Bron: AD.nl / de Volkskrant / Radar

 • Ook interessant