Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Btw-fraude met elektronica wordt moeilijker

  Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën gaat het tussenhandelaren in elektronica een stuk moeilijker maken om te frauderen met btw.

  Door de btw niet aan de staat te laten betalen door de verkoper maar door de inkoper, moet de zogeheten carrouselfraude worden voorkomen.

  De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) kreeg al enige tijd signalen dat er sprake was van dit soort fraude. Die betekent een fors verlies voor de Nederlandse schatkist: mogelijk wel tientallen miljoenen euro's.

  Bij een btw-carrouselfraude brengt een frauderende verkoper wel btw in rekening aan de koper, maar draagt hij die niet af aan de Belastingdienst. Deze bedrijfjes, die ook wel 'ploffer' worden genoemd, worden vaak plots ontbonden, waarna de eigenaren verdwijnen. De btw alsnog innen wordt daardoor bemoeilijkt.

  De nieuwe regels, waar consumenten overigens niets van merken, wijken af van het Europese btw-systeem, waardoor Weekers de Europese Commissie heeft gevraagd om in te stemmen met de aanpassingen. Omdat het even duurt om toestemming te krijgen, heeft de staatssecretaris besloten voor de handel in mobiele telefoons en computeronderdelen per 1 juni al zelfstandig de regels in te voeren. De btw-fraude neemt in die sectoren namelijk aanzienlijk toe.

  Bron: ANP

 • Ook interessant