Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Boete voor veranderen datum op roomkaas

  Boete voor veranderen datum op roomkaas

  Een kaashandel uit Veenendaal, de vier bestuurders van het bedrijf en een tussenhandelaar hebben maandag van de rechtbank in Utrecht boetes opgelegd gekregen voor het veranderen van de tenminste-houdbaar-tot-data op pakjes roomkaas uit het buitenland.

  De bestuurders van het bedrijf zeiden tegen de rechter dat ze tegen verspilling zijn, maar de rechtbank vindt dat ze de consument hebben misleid en bovendien het risico hebben genomen dat mensen ziek zouden worden van bedorven kaas.

  De bestuurders plakten stickers over de uiterste houdbaarheidsdatum of haalden die datum weg met thinner of aceton. Volgens hen zou de kaas veel langer houdbaar zijn en was het 'zonde om goed voedsel weg te gooien.' Daarna verkocht het bedrijf de roomkaas goedkoper aan tussenhandelaren, die wisten dat de datum was veranderd.

  De rechter noemde deze handelwijze maandag fraude. 'Het is aan de consument en niet aan de groothandel om de afweging te maken of hij een product nog gebruikt na de door de producent vermelde datum', aldus de rechtbank. De bestuurders hebben volgens de rechter ook de Warenwet en de Gezondheids- en Welzijnwet overtreden, aangezien ze bedorven kaas tussen goede kaas hebben bewaard. De politie nam bij een inval in het bedrijf bijna negenduizend kilo deels beschimmelde kaas in beslag.

  De kaashandel heeft een boete van 90.000 euro gekregen. Als het bedrijf binnen nu en drie jaar nog een keer in de fout gaat, moet de handel een halfjaar sluiten. De bestuurders kregen naast een boete van zesduizend euro elk een voorwaardelijke celstraf van een maand en een werkstraf van 120 uur. De tussenhandelaar moet een boete van drieduizend euro betalen, waarvan tweeduizend euro voorwaardelijk is.

  Bron: ANP Bron foto: Shutterstock

 • Ook interessant