Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Boete van 50.000 euro om ongeldige diploma's

  Boete van 50.000 euro om ongeldige diploma's

  De Alhuraa Universiteit moet 50.000 euro boete betalen omdat ze diploma's heeft uitgereikt terwijl daar geen vergunning voor was.

  De helft van de boete is voorwaardelijk, met een proeftijd van 3 jaar. Dat heeft de rechtbank in Den Haag dinsdag bepaald.

  Valsheid in geschrifte en oplichtingDe onderwijsinstelling uit de hofstad is veroordeeld voor valsheid in geschrifte en oplichting met diploma's. "De universiteit heeft zich jarenlang onterecht voorgedaan als onderwijsinstelling die bevoegd was academische titels zoals Bachelor, Master en Doctor te verlenen", aldus de rechtbank. De rechter had eigenlijk 60.000 euro boete willen opleggen, maar matigde dat bedrag omdat het lang heeft geduurd voor de zaak werd behandeld. Het Openbaar Ministerie (OM) had een boete van 70.000 euro geëist, waarvan 20.000 voorwaardelijk.

  Officiële stempelsTussen 2007 en 2010 heeft de islamitische universiteit uit Den Haag vele diploma's uitgereikt waarop stond dat de graad was behaald. Er stonden offciële stempels op van een notaris, een president van de rechtbank en van twee ministeries. Die stempels waren er alleen voor om te laten zien dat de handtekeningen op het 'diploma' klopten. Maar volgens de rechter wekte Alhuraa daarmee "de indruk dat zij bevoegd was academische graden te verlenen".

  WaarschuwingIn 2008 kreeg de universiteit al eens een waarschuwing van het ministerie van Onderwijs, maar ze ging toch door met de onjuiste praktijken. "Hierdoor hebben veel studenten schade geleden", vindt de rechter. Alhuraa heeft nooit een verzoek tot accreditatie ingediend.

  Bron: ANP

 • Ook interessant