Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Belastingdienst: 'tijdelijke opschorting rechtszaken kinderopvangtoeslag'

  Belastingdienst: 'tijdelijke opschorting rechtszaken kinderopvangtoeslag'

  Staatssecretaris Menno Snel wil rechtszaken die tegen ouders lopen over de kinderopvangtoeslag tijdelijk stopzetten.

  De Belastingdienst doet het 'aanbod' om de zaken tijdelijk op te schorten, bevestigt het ministerie van Financiën. De aanleiding is het feit dat er mogelijk veel meer zaken zijn waarbij de fiscus onrechtmatig heeft gehandeld dan in eerste instantie werd gedacht.

  Als het aan een meerderheid van de Tweede Kamer ligt, komt er deze week nog opheldering van de staatssecretaris over het vraag dat mogelijk niet bij driehonderd maar bij duizenden ouders de kinderopvangtoeslag is stopgezet.

  Dat bleek uit een zitting in de rechtszaak van een gedupeerde ouder in Rotterdam. Daar vertelde een topambtenaar van de Belastingdienst dat ook in de zaak van deze ouders onrechtmatig is gehandeld door de fiscus. Tot nu toe was alleen bekend dat de Belastingdienst de kinderopvangtoeslag bij ouders van het gastouderbureau Dadim onterecht had stopgezet.

  'Nog geen signalen over andere onrechtmatigheden'

  In een zwaar debat vorige week, waarin Snel opnieuw zijn excuses aanbood, zei hij op vragen van de Kamer nog dat hij 'geen signalen' had ontvangen van onrechtmatigheden bij andere zaken. Coalitiepartijen VVD en CDA en oppositiepartij SP willen deze week nog uitleg van de staatssecretaris. De Kamer wil ook meer weten over het aantal ouders dat in totaal is gedupeerd.

  Volgens Kamerlid Pieter Omtzigt van coalitiepartij CDA 'verliest de Kamer zijn geduld' met de staatssecretaris. 'Snel corrumpeert de Belastingdienst als hij onwettig optreden van de fiscus toelaat terwijl de fiscus de klokkenluider die de kwestie naar buiten bracht op non-actief heeft gezet', zegt Omtzigt. 'Dat wordt dan de cultuur van de Belastingdienst.'

  Snel kondigde dinsdag aan dat de Auditdienst Rijk gaat onderzoeken of bij de andere kinderopvangtoeslagzaken sinds 2013 ook 'onzorgvuldig en onterecht' is gehandeld.

  Bron: ANP 

 • Ook interessant