Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Bedrijven vaker geconfronteerd met cybercriminaliteit

  Bedrijven vaker geconfronteerd met cybercriminaliteit

  Bedrijven hebben steeds vaker last van cybercriminaliteit, blijkt uit onderzoek van accountants- en advieskantoor PwC. 35 procent van de respondenten gaf aan slachtoffer te zijn geworden van een inbreuk op hun netwerk.

  Uit het onderzoek blijkt dat bij cybercriminaliteit het gebruik van virussen het meest voorkomt (81%). Hierna volgen phishing, pharming (77%) en hacken (60%). Van cyberspionage hebben bedrijven het minst last (38%). Volgens onderzoeker André Mikkers van PwC is er nog veel onwetendheid over het 'Internet of Things'. 'Dus de kans dat dit percentage vele malen hoger ligt, is zeer aanwezig.' Volgens Mikkers is dit opvallend, aangezien uit het onderzoek blijkt dat slechts 9 procent aangeeft dat de organisatie hun beveiliging op dit gebied niet op orde heeft. 'Dit geeft maar weer aan dat de bewustwording rondom fraude te wensen overlaat.'

  Onderzoek PwC

  PwC doet elke twee jaar onderzoek naar financieel-economische criminaliteit en de oorzaken en gevolgen hiervan. De ontwikkeling hiervan is sinds het vorige onderzoek uit 2014 stabiel gebleven. Voor de Economic Crime Survey reageerden 875 respondenten die zich binnen hun organisatie dagelijks bezighouden met financieel-economische criminaliteit uit allerlei sectoren op vragen van PwC. Bijna driekwart van de ondervraagde organisaties geeft aan de afgelopen twee jaar ten minste een keer geconfronteerd te zijn met diefstal van geld of goederen, cybercriminaliteit, corruptie of concurrentievervalsing.

  Bron: PwC B.V.

 • Ook interessant