Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Bedrijfsgegevens misbruikt bij plaatsen bestelling

  Bedrijfsgegevens misbruikt bij plaatsen bestelling

  De Fraudehelpdesk waarschuwt voor een nieuwe oplichtingstruc, waarbij de naam en gegevens van een bedrijf worden misbruikt bij het bestellen van goederen.

  De Fraudehelpdesk heeft een melding ontvangen van een bedrijf dat de dupe is geworden van deze nieuwe werkwijze van oplichters. Bedrijven kunnen makkelijk het slachtoffer worden van deze truc.

  Hoe gaan de criminelen te werk

  Om een order voor de goederen te kunnen plaatsen, wordt ten eerste een debiteurennummer aangevraagd met de gegevens van een bestaand bedrijf. Ze gebruiken hierbij een uittreksel van de KVK.

  Vervolgens wordt uit naam van het bedrijf een bestelling geplaatst, waarbij wel een ander e-mailadres en telefoonnummer wordt doorgegeven. In het aangepaste e-mail adres komt de naam van het bestaande bedrijf wel voor, in combinatie met een Hotmail-account. Het telefoonnummer dat de criminelen in dit geval gebruiken is: 06-43658893, maar er kunnen ook andere nummers in omloop zijn.

  Check en dubbelcheck

  Doordat het bedrijf wiens naam misbruikt is er financieel goed voor staat, zal de bestelling normaal gesproken geen problemen opleveren en dus worden afgeleverd bij het opgegeven adres. Mits er geen controle plaatsvindt en dat is gelukkig wel gebeurd. Het bedrijf is door vier verschillende partijen benaderd om te controleren of de bestelling daadwerkelijk van dit bedrijf afkomstig was. Hierdoor is tot nu toe voorkomen dat er financiële schade is geleden, maar het kan makkelijk een keer fout gaan.

  Alertheid geboden

  Als bedrijven bestellingen binnenkrijgen van tot dan toe onbekende relaties is het aan te bevelen alert te zijn, de opdracht na te bellen en pas af te leveren als de betaling binnen is. Het een fraudevorm die moeilijk te bestrijden is. Mochten uw bedrijfsgegevens misbruikt zijn voor dit soort doeleinden, dan wordt aangeraden in ieder geval een waarschuwing op uw website te plaatsen.

  Bron: www.fraudehelpdesk.nl

  Gerelateerd

 • Ook interessant