Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Banken en bedrijven slaan handen ineen voor meer cyberveiligheid

  Banken en bedrijven slaan handen ineen voor meer cyberveiligheid

  Grote bedrijven als ABN AMRO, Ahold Delhaize, Shell, IBM, ING en KPN slaan de handen ineen tegen digitale criminaliteit en vandalisme. ABN AMRO brengt maandag bedrijven uit verschillende sectoren bijeen om het over de uitwisseling van informatie te hebben. Daaronder zijn cyberveiligheidsdirecteuren, chiefs information security officers (ciso’s) van supermarktconcern Ahold Delhaize, de Volksbank en KPN alsook mkb'ers en studenten.

  ABN AMRO wil dat grote Nederlandse bedrijven vaker samen optrekken in het tegengaan van digitale criminaliteit en vandalisme, meldt het FD. Het samenwerkingsverband moet uiteindelijk leiden tot een betere digitale beschermingswal waar niet alleen de grote bedrijven zelf, maar ook kleine ondernemingen en particulieren van profiteren, stelt Christian Bornfeld, chief innovation & technology officer bij ABN AMRO.

  Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid opent de conferentie die tot en met woensdag duurt. Doel van de driedaagse bijeenkomst is om hiaten in de aanpak van cyberdreigingen in kaart te brengen en nieuwe initiatieven te ontwikkelen om de Nederlandse samenleving en het bedrijfsleven beter te beveiligen tegen cybercriminelen.

  Lees ook: ABN AMRO gaat beter controleren op witwassen

  Samenwerken gebeurt nog te weinig 

  De uitwisseling van kennis en ervaringen gebeurt nog weinig tussen verschillende sectoren en bedrijven. Daardoor is het mogelijk dat een telecomprovider bijvoorbeeld merkt dat er vreemde datastromen naar de betaalapp van klanten lopen, maar dat de bank daar niet over ingelicht wordt. Het samenwerkingsverband moet uiteindelijk leiden tot een betere digitale beschermingswal waar niet alleen de grote bedrijven zelf, maar ook kleine ondernemingen en particulieren van profiteren.

  Lees ook: Minister wil speciale 'cyber security' Eurocommissaris

  'Op dit moment beveiligen grote bedrijven en instellingen zichzelf heel goed, maar we kijken met z’n allen nog onvoldoende naar de beveiliging van onze economie en onze samenleving als geheel', aldus Christian Bornfeld, Chief Information & Technology Officer van ABN AMRO. 'Bovendien zijn er heel veel kleinere bedrijven, waaronder veel van onze klanten, die het geld en de capaciteit niet hebben om een goede cybersecurity afdeling op te bouwen.'

  De plannen voor structurele samenwerking in cyberveiligheid tussen de technische top van de bedrijven bevinden zich nog in een pril stadium.

  Bron: FD, ANP

 • Ook interessant