Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • ANWB wil verbod op afgeven paspoort

  ANWB wil verbod op afgeven paspoort

  Er moet een verbod komen op het inleveren van het paspoort van vakantiegangers bij vakantieverblijven en verhuurbedrijven, omdat het risico van identiteitsfraude groot is, waarschuwt de ANWB.

  De toeristenbond vraagt minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) actie te ondernemen. Veel hotels en campings eisen van de gasten het paspoort. Ze maken vaak een kopie voor hun administratie. De ANWB raadt mensen af het paspoort af te geven of te laten kopiëren. Als het toch wordt gekopieerd raadt de ANWB aan het BSN-nummer af te dekken. Dit nummer moet worden afgeschermd om te voorkomen dat het in verkeerde handen valt.

  Volgens een woordvoerder is het voorgekomen dat iemand op vakantie was in het buitenland en zijn paspoort tijdelijk had afgegeven. 'Enkele maanden later kreeg hij van een incassobureau een rekening van 16.000 euro voor een huis dat hij nooit had gehuurd', aldus de zegsman.

  Vaak willen bedrijven een paspoort gebruiken als borg. De ANWB adviseert het document niet af te geven, maar daarvoor een creditcard of een campingcard te gebruiken.

  Bron: ANP

  Foto: Shutterstock

 • Ook interessant