Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Annie loog en bedroog, maar wordt niet vervolgd

  Annie loog en bedroog, maar wordt niet vervolgd

  Door Annie's mooie praatjes maakten slachtoffers tienduizenden euro's over naar Nigeriaanse oplichters. Maar omdat Annie op leeftijd is (78) en niet wist dat het oplichters waren, besloot het Gerechtshof van 's-Hertogenbosch haar te laten lopen. Haar vervolging is 'niet opportuun', heet het in de beschikking. 'Onbegrijpelijk. Dankzij Annie ben ik 40.000 euro armer.' zegt slachtoffer Carolien.

  Carolien komt eind 2015 via een datingsite in contact met Carl Otten. Carl zou in Maleisië in de problemen zitten en Carolien besluit hem financieel te helpen. Ze maakt zeshonderd euro over. Wanneer Carl om veel meer geld vraagt, twijfelt Carolien. Ze weet dan niet dat het een drietal Nigeriaanse liefdesoplichters is die haar geld willen aftroggelen.

  Op dat moment komt 'nicht Annie' in beeld. Carl Otten zegt dat Annie zijn nicht is. Carolien belt met Annie. Die zegt dat Carl helemaal te vertrouwen is en dat als ze geld geeft ze het zeker zal terugkrijgen. Met die bevestiging op zak maakt Carolien geld over naar Carl. Keer op keer. In totaal 40.000 euro. Telkens verzekert Annie dat haar neef Carl te vertrouwen is.

  Opgelicht?! onderzoekt de zaak en ontmaskert de oplichters. De drie Nigerianen die zich voordeden als Carl Otten worden gearresteerd en Maleisië uitgezet. Slachtoffer Carolien doet aangifte tegen Annie, die haar voorloog. De politie verhoort Annie maar het Openbaar Ministerie vervolgt haar niet. Tegen die beslissing gaat Carolien in beroep: ze begint een Artikel 12-procedure.

  Smoorverliefd

  Het gerechtshof besliste onlangs dat Caroliens klacht wordt afgewezen en dat Annie niet wordt vervolgd. Annie wist, net als Carolien, niet dat Carl helemaal niet bestond en dat het een bende manipulerende oplichters was. Feit blijft dat Annie tegen meerdere vrouwen loog en zei dat Carl familie was en te vertrouwen zou zijn, terwijl ze hem nooit had ontmoet. Ze deed dat jarenlang. Ze deed zichzelf ook voor als familielid van een vrouw op wie een mannelijk slachtoffer via internet verliefd was geworden.

  Willens en wetens beloog zij mensen omdat de bejaarde Annie zelf smoorverliefd was op Carl en wilde dat hij naar Nederland zou komen om met haar een nieuw leven te beginnen. Tijdens de politieverhoren heeft ze dat ontkend, maar Opgelicht?! heeft het bewijs dat Annie wel degelijk, over de rug van andere vrouwen, probeerde om geld voor Carl te verzamelen, zodat die naar haar zou kunnen komen.

  Het gerechtshof oordeelde dat vervolging 'niet opportuun' was. Het hof dacht Annie niet veroordeeld zou worden als er een rechtszaak zou komen. Ook haar hoge leeftijd en het feit dat ze door medicijngebruik niet goed wist wat ze deed, waren redenen om de zaak te seponeren. Daarmee is het onwaarschijnlijk dat alle andere aangiften tegen Annie vervolgd zullen worden.

 • Ook interessant