Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • 'Amsterdam mede schuldig aan fraude'

  'Amsterdam mede schuldig aan fraude'

  De gemeente Amsterdam heeft mede schuld aan de miljoenenfraude die in 2015 in stadsdeel West aan het licht kwam. Dat betoogden de advocaten van vier verdachten van deze fraude en oplichting maandag in de rechtbank in Zwolle. Ze verwijten de gemeente een gebrek aan controle.

  Hoofdverdachte in deze zaak is de inmiddels ontslagen wagenparkbeheerder Chany R. (44) uit Badhoevedorp. Hij zou middels valse facturen voor miljoenen euro's gemeentegeld hebben weggesluisd. De gemeente Amsterdam meldde zelf vorig jaar dat de schade 4,3 miljoen euro bedraagt. Op kosten van de gemeente werden vliegreisjes gemaakt en juwelen en Porsches aangeschaft, meent het Openbaar Ministerie.

  'Gemeentebestuur handelde laakbaar'

  'Misschien is er een mate van medeschuld bij de gemeente door te handelen zoals ze deed', zei raadsman Marcel van Gessel over het gebrek aan controle bij het stadsdeel. De raadslieden menen dat het gemeentebestuur laakbaar handelde door niet eerder in te grijpen.

  Getuigen

  De vermeende fraudegelden liepen via de bedrijven van zijn 45-jarige vriendin Rubia B. uit Badhoevedorp, de 52-jarige Attrich H. en de 70-jarige Johan S., beiden uit Amsterdam. De advocaten willen dat 36 getuigen, onder wie veel gemeenteambtenaren, gehoord worden. Zo zijn loodsen niet onderzocht om te zien of bestelde goederen wel of niet geleverd zijn. De officier van justitie vond het niet aannemelijk dat er wel goederen geleverd zijn.

  De vier verdachten waren niet op de regiezitting aanwezig. De rechtbank komt over twee weken met een tussenvonnis over de verzoeken van de advocaten.

  Bron: ANP

  Gerelateerd

  Reacties (0)

  Op de Opgelicht?! website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

 • Ook interessant