Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Amsterdamse automobilisten sjoemelen massaal met gehandicaptenkaarten

    Amsterdamse automobilisten sjoemelen massaal met gehandicaptenkaarten

    Even langs vrienden of familie, of gewoon een dagje winkelen in Amsterdam? Als je met de auto gaat, mag je er wel een krantenwijkje bij nemen of de hypotheek verhogen, wil je de parkeerkosten kunnen betalen. Fraudeurs dachten een slimme oplossing te hebben gevonden, maar de gemeente treedt op. De gemeente heeft aangifte gedaan tegen achttien inwoners en twee ambtenaren wegens omkoping, oplichting en valsheid in geschrifte.

    Reden voor de aangifte is het feit dat de gemeente Amsterdam heeft geconstateerd dat er werd gefraudeerd met parkeerkaarten voor gehandicapten, zo meldt De Telegraaf. Wie in het bezit is van een dergelijke parkeerkaart, kan in de stad gratis parkeren, en dat is toch echt niet de bedoeling. Het is de eerste keer dat de gemeente aangifte doet wegens een dergelijk feit.

    Integriteitsschending ambtenaren

    Aanleiding voor de aangifte is een integriteitsonderzoek dat al in 2017 door het gemeentelijk Bureau Integriteit is gestart wegens vermoedens van integriteitsschending. Het onderzoek was op twee ambtenaren gericht, zij zijn in april 2018 geschorst en tevens aangehouden door de politie.

    Uit vervolgonderzoek is gebleken dat beide ambtenaren tussen 2016 en 2017 achttien vervalste gehandicaptenparkeerkaarten hebben vervaardigd en deze vervolgens hebben verstrekt aan Amsterdammers die daar helemaal geen recht op hadden.

    Wachtlijst omzeilen

    Alle achttien ontvangers hebben de vervalste parkeerkaart daadwerkelijk gebruikt. Ze hebben daarmee niet alleen kunnen profiteren van gratis parkeren, ze hebben tevens de wachtlijst voor een parkeerplaats omzeild. Beide betrokken ambtenaren zijn in augustus 2018 definitief ontslagen. Burgemeester Femke Halsema: 'Dat besluit is onherroepelijk.'

    'Veel schijngehandicapten in Amsterdam'

    Het was al langer duidelijk dat er iets niet helemaal klopte in het aantal aanvragen. In 2017 kreeg de gemeente Amsterdam circa 27.000 aanvragen voor een gehandicaptenparkeerkaart. Dat komt omgerekend neer op één van de vijf houders van een parkeervergunning, oftewel twintig procent van het totaal. De kaart is natuurlijk alleen bestemd voor mensen met een beperking, maar aanvragers hoopten er vermoedelijk toch een te kunnen bemachtigen om gratis te kunnen parkeren.

    Destijds werden er al maatregelen aangekondigd door toenmalig wethouder Pieter Litjens. Er kwam een meldpunt waar misbruik van dergelijke parkeervergunningen kon worden gemeld én het bestand van vergunninghouders werd geactualiseerd. Dit had als doel om te voorkomen dat kaarten van overleden vergunningshouders onterecht door nabestaanden werden overgenomen.

    Bron: De Telegraaf

  • Ook interessant