Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Afpersing via mobiele dating-apps

  Afpersing via mobiele dating-apps

  De politie waarschuwt vrouwen voor afpersing en bedreiging binnen de digitale datingwereld. Tevens adviseren ze alert te zijn bij het ontmoeten van nieuwe mensen.

  De politie heeft twee verdachten aangehouden op verdenking van onder andere het afpersen en bedreigen van vrouwen. De verdachten kwamen met hun slachtoffers in contact via verschillende gratis dating-apps en/of sites. Een 23-jarige vrouw maakte een melding van het feit dat zij was gedwongen een aanzienlijk geldbedrag op te nemen voor één van de verdachten. Via een dating-app was ze met de man in contact gekomen en sindsdien met hem aan het 'daten'. Twee weken later kwam een vergelijkbare aangifte binnen. Wat begon als een leuk contact, was al snel omgeslagen in een situatie waarin de vrouw werd bestolen en opgelicht.

  De verdachten maakten gebruik van gefingeerde Facebook-profielen om zich daarmee te presenteren op de dating-apps. Na enige tijd geïnvesteerd te hebben in een leuk contact, werden de jonge vrouwen afgeperst, bedreigd, gechanteerd en/of opgelicht. Dinsdag 27 januari zijn de twee door het arrestatieteam opgepakt. Inmiddels hebben 8 vrouwen in de leeftijd van 20 tot 33 jaar aangifte gedaan tegen de mannen. De recherche sluit niet uit dat meer vrouwen slachtoffer zijn geworden van de nu aangehouden verdachten, maar dat deze uit schaamte of angst nog geen aangifte hebben gedaan. 11 Februari vindt de zitting voor de verdachten plaats.

  De politie wil vrouwen die zich in de digitale datingwereld begeven met nadruk adviseren altijd alert te zijn wanneer zij nieuwe mensen ontmoeten. Hoewel de overgrote meerderheid van de mensen die daten via internet oprechte bedoelingen hebben, is het zaak bedacht te zijn op mannen met andere motieven. Zeker de gratis -en daardoor laagdrempelige- datingapps zijn voor hen een onuitputtelijke bron van potentiele slachtoffers. Dit soort oplichters zijn zéér gewiekst en weten met hun gladde praatjes hun slachtoffers vakkundig om de tuin te leiden. De politie roept slachtoffers met klem op om in dit soort gevallen altijd aangifte te doen bij het lokale politiebureau.

  Bron: politie.nl (05-02-2015)

  Gerelateerd

 • Ook interessant