Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Afperser Nikki Lee Janssen voor de rechter

  Afperser Nikki Lee Janssen voor de rechter

  De rechtszaak tegen de 25-jarige hacker R.J. van der S. is maandag van start gegaan. Van der S. wordt onder andere verdacht van het afpersen van Nikki Lee Janssen en het stelen van pikante filmpjes van haar Dropboxaccount.

  Dit artikel wordt aangevuld tijdens de rechtszaak

  De Dropbox van Nikki Lee Janssen wordt gehackt en ze moet 3000 bitcoin betalen om te voorkomen dat haar pikante lingeriefilmpje online wordt gezet. Ze betaalt niet en vervolgens verschijnt het privéfilmpje op videoplatform Dumpert.

  'Wehkamp-hack'

  Van der S., alias 'Plug', de bijnaam die hij van zijn mede-criminelen kreeg, wordt ook verdacht van 'de Wehkamp-hack'.

  Werkwijze

  De bestelde goederen werden afgeleverd op bezorgpunten door het hele land. Daar haalde een handlanger de pakketjes op, die daarna zo snel mogelijk werden doorverkocht aan tweedehands winkels. Ruim veertig mensen zijn gedupeerd, voor gemiddeld duizend euro per persoon.

  Nonchalant

  Wehkamp meldt een schade van 11.000 euro. 'Plug' doet zelf nonchalant over zijn buit. Tijdens de zitting vertelt hij aan de voorzitter: 'Het valt wel mee, ik verdiende er niet zoveel aan. Minder dan wanneer ik een baan zou hebben had. Ik had zo veel uren werk aan valse accounts regelen en bestellingen plaatsen. Soms ging er vaak geen bestelling door. Ik plaatste zo’n twintig bestellingen per week, maar ik denk dat er vaak maar drie doorgingen. Het maximale bedrag van een bestelling was 1400 euro. De bestelling verkocht ik weer door voor 750 euro, minus de benzinekosten van de katvanger. Ik werd uitbetaald door de heler in Bitcoins. De kosten voor het gebruik Bitcoin-rekening en Bitcoin-pinautomaat zijn ook hoog. Dan houd je maximaal 400 euro over van die bestelling.'

  Slachtoffer aanwezig

  Een van de slachtoffers van de Wehkamp-hack is bij de zitting aanwezig, omdat ze wil weten wie de hacker is. 'Het voelde alsof hij alles van mij wist. Ik durfde de deur niet meer uit en door de hack heb ik echt psychische schade opgelopen,' verklaart ze in de rechtbank. 'Plug' kijkt even om, om haar aan te kijken. Verder reageert hij niet.

  Gerelateerd

  zoom
 • Ook interessant