Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Aanhouding en doorzoekingen voor versturen nepmails Belastingdienst

  Aanhouding en doorzoekingen voor versturen nepmails Belastingdienst

  De FIOD heeft vorige week woensdag een verdachte uit Almere aangehouden op verdenking van het versturen van nepmails uit naam van de Belastingdienst.

  In deze phishingmails kregen mensen het verzoek om geld over te maken naar bankrekeningen, waar de verdachten over konden beschikken. Op deze manier hebben zij vermoedelijk tientallen mensen in totaal duizenden euro’s afhandig gemaakt.

  De aangehouden man uit Almere is 23 jaar oud. Hij en zijn 20-jarige vriendin worden verdacht van diefstal, valsheid in geschrift, oplichting en/of witwassen. De 20-jarige vrouw is gehoord. Hun woning in Almere is doorzocht. In Amsterdam werd een woning doorzocht van waaruit de phishingmails vermoedelijk verstuurd zijn. De daar aanwezige persoon is aangehouden en verhoord. Zijn betrokkenheid wordt onderzocht.

  De man uit Almere maakt vermoedelijk deel uit van een organisatie die mails uit naam van de directeur-generaal van de Belastingdienst verstuurde. Die verzocht dringend om een openstaand bedrag over te maken naar een rekeningnummer. Het ging hierbij om bedragen die varieerden tussen enkele tientallen en enkele honderden euro’s. Duizenden mensen ontvingen deze e-mail, waarvan tientallen vervolgens het gevraagde bedrag ook daadwerkelijk hebben overgemaakt naar een rekeningnummer. De verdachten haalden het geld hier vervolgens direct af. Het vermoeden is dat de verdachten ook betrokken zijn bij het versturen van phishingmails uit naam van een bank. Het totaal ontvreemde bedrag is onderwerp van onderzoek, maar loopt vermoedelijk in de vele duizenden euro’s. Het onderzoek is nog gaande en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

  Bekijk hier een voorbeeld van zo'n nepmail van de belastingdienst.

  Misdaad mag niet lonen

  De FIOD heeft twee woningen in Amsterdam en Almere doorzocht. Er is behalve op administratie en computers ook beslag gelegd op een Citroën, debet cards en diverse luxe artikelen omdat misdaad niet mag lonen.

  Belastingdienst stuurt nooit mails

  De Belastingdienst gaat steeds meer digitaal communiceren, maar de dienst stuurt nooit mails over betalingen of betalingsachterstanden. De Belastingdienst stuurt digitale berichten naar de Berichtenbox op MijnOverheid. Dit is een beveiligde postbus waarvoor u met uw DigiD moeten inloggen.

  Let op: geef nooit persoonlijke gegevens zoals uw DigiD code of inlogcodes af aan derden. Hetzelfde geldt voor de pincode van uw bankpas. Kijk hier voor meer informatie waar u op moet letten bij mails en andere communicatie van de Belastingdienst.

  Bron: Rijksoverheid.nl

 • Ook interessant