'Get Adobe Photoshop voor $45!' Je bent dit soort software-aanbiedingen vast wel eens tegengekomen op een website of in je mailbox. Het lijkt een geweldig aanbod, een populair softwarepakket dat normaal zo'n 1600 euro kost voor maar 45 dollar! Maar van het kopen van illegale software krijg je meestal spijt.
Want wat kan er gebeuren als je illegale software (ook wel bekend als 'warez') koopt? Er kunnen meerdere dingen gebeuren;
- Je betaalt wel, maar de software wordt niet geleverd.
- De software wordt wel geleverd, maar het serienummer werkt niet waardoor je alsnog niets aan het programma hebt.
- Het programma wordt wel geleverd en werkt ook wel, maar wanneer er iets mis gaat met de illegale software kun je nergens terecht, want je heeft geen recht op hulp van bijv. Adobe of Microsoft omdat je jezelf niet kunt registreren met een illegaal serienummer.
- Ook kan het zijn dat er bij het programma een virus zit die je computer schade kan aanbrengen. Ook dan kun je niet terecht bij de makers van het programma voor hulp.
Hoe dan ook, meestal loopt het kopen van illegale software uit op oplichting. Je zit dan zonder (werkende) software en de verkoper is blij met het geld dat hij van jou heeft ontvangen. Daarnaast is het ook nog eens strafbaar om illegale software aan te schaffen.
Dus hoe voorkom je dat je illegale software koopt?
- Ga voor het downloaden/kopen van software naar vertrouwde downloadsites zoals www.download.com, www.versiontracker.com of www.tucows.com.
- Kijk op de officiële website van de maker van de software (bijv. http://www.adobe.com of www.microsoft.com) wat de gangbare prijzen zijn van de software die jij wil. Zie je aanbiedingen die ver onder die prijs liggen? Dan heb je waarschijnlijk te maken met illegale software.
- Veel aanbieders van illegale software opereren vanuit Rusland of China en je kunt de websites vaak herkennen aan het slechte Engels.