Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Wat moet ik weten over wifi?

  Wat moet ik weten over wifi?

  We zijn altijd online. Met onze smartphone, tablet of laptop kunnen we overal het internet op. Even een kopje koffie bij de koffiecorner met open wifi (zonder wachtwoord) voor snel internet. Maar het gebruik van wifi brengt ook risico's met zich mee. Hoe kun je je wapenen tegen deze risico's?

  Een aantal tips voor veilig gebruik van wifi:

  • Zorg dat je thuis een sterk wachtwoord op je wifi hebt. Verander altijd het standaardwachtwoord van je router. Dit wachtwoord lijkt heel veilig, maar is vrij gemakkelijk te achterhalen. Zo kunnen kwaadwillenden meekijken bij alles wat je doet op internet. Kies een wachtwoord dat je goed kunt onthouden, maar dat niet makkelijk te raden is voor een ander.
  • Hoe je jouw wifi-wachtwoord wijzigt, verschilt per provider en type modem of router. Kom je er zelf niet uit? Neem dan contact op met je internetprovider.
  • Veel draadloze routers kunnen zijn kwetsbaar zijn door een gevaarlijk lek in de Wifi Protected Setup (WPS) functie. Meer informatie en tips.
  • Als je jouw smartphone, tablet of tablet op openbare plekken laat zoeken naar beschikbaar wifi heb je altijd kans dat de data die jouw apparaat verzendt onderschept wordt. Dit hoeft niet erg te zijn, maar je moet wel goed bedenken wat je doet op internet. Voer bijvoorbeeld geen creditcardgegevens in of inloggegevens van sites waar jij mogelijk belangrijke informatie hebt staan (email, Facebook, Marktplaats etc). Wil je geen risico lopen, zet dan je wifi uit als je het niet wilt gebruiken.
  • Als je gebruik maakt van apps loop je in principe geen risico bij het internetbankieren op een openbaar wifi netwerk. Wanneer je op ‘openbare wifi’ op je laptop inlogt op internetbankieren, is er een kans dat je gehackt wordt. Let altijd op of je het ‘slotje’ ziet in de URL-balk dat aangeeft dat de verbinding beveiligd is. Als de verbinding beveiligd is, hoef je je geen zorgen te maken.
  • Je kunt jouw internetverbinding beveiligen door gebruik te maken van een VPN (een Virtueel Privé Netwerk). Hiervoor zijn ook apps beschikbaar.

  Gerelateerd

 • Ook interessant