Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Vijf tips: hoe herken ik oplichting?

  Het herkennen van oplichting is moeilijk. De meeste oplichters weten heel goed wat ze doen wanneer ze je iets aanbieden en ze zijn goed voorbereid.

  Onthoud in ieder geval deze 5 tips als je een aanbod onder ogen krijgt;

  1. Neem de tijd om na te denken over een aanbod. Ga in ieder geval niet in op drukkende verzoeken om NU te beslissen. Als je te haastig beslist, ben je vaak onder de indruk van het geweldige aanbod. Als je langer nadenkt, neemt de logica weer de overhand.

  2. Bespreek het aanbod met vrienden. Zij kunnen op een meer afstandelijke manier nadenken. Ook weten zij misschien meer over de persoon/het bedrijf dan jij.

  3. Zoek op internet naar ervaringen met het bedrijf/de persoon. Als het aanbod oplichting is, heeft iemand daarover meestal wel zijn ervaring geplaatst.

  4. Als het aanbod van een populair en bekend bedrijf komt, bevestig dan het aanbod onafhankelijk van het aanbod. Gebruik dus niet het telefoonnummer, weblinks of adressen die door de aanbieder zijn gegeven.

  5. Wordt u via internet of telefoon gevraagd om persoonlijke gegevens, zoals je creditcardnummer? Denk na over deze vraag: zou je deze informatie ook aan een vreemde op straat geven? Er is geen reden om een online- of telefonisch aanbod anders te behandelen.

 • Ook interessant