Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Veilig betalen via PayPal, hoe werkt dat?

  Veilig betalen via PayPal, hoe werkt dat?

  PayPal is een veelgebruikte betaaldienst waarmee je eenvoudig online betalingsverkeer kunt afhandelen. Door je bankrekening aan een PayPal-account te koppelen, kun je geld ontvangen als de koper over jouw mailadres beschikt én kun je een betaling verrichten als een verkoper jou het e-mailadres doorgeeft waar de betaling naartoe moet. Helaas is deze dienst een interessant doelwit voor fraudeurs, die je bijvoorbeeld naar vervalste inlogomgevingen proberen te lokken met smoezen over het verifiëren van je account door een kleine betaling te doen. Waar moet je precies op letten als je PayPal gebruikt?

  Opgelicht?! sprak met PayPal over veilig zaken doen met deze betaaldienst. We hebben de volgende tips voor je op een rij gezet:

  • Wil je een betaling ontvangen via PayPal? Maak dan zelf een account aan via www.paypal.com. Je kunt geen betaling ontvangen die via PayPal verstuurd is als je zelf geen PayPal account hebt.
  • Stuur de betaler vervolgens alleen je e-mailadres. De betaler heeft geen enkele andere informatie van je nodig om een bedrag aan je over te maken. Dus ook je rekeningnummer hoef je niet af te geven.
  • Het aanmaken van een PayPalaccount is gratis. Ook het ontvangen of overmaken van geld van en naar vrienden en familie is gratis binnen Europa zolang de transactie in euro's of Zweedse kronen wordt verricht. Voor dergelijke, niet-zakelijke betalingen is een aparte betaalfunctie in het leven geroepen. Is er sprake van een valuta-omrekening? Dan rekent PayPal een wisselkoers die enigszins afwijkt van de daadwerkelijke wisselkoers om wat kosten te dekken. Bij het overmaken van geld volgens de 'vrienden en familie'-functionaliteit geniet je echter geen kopersbescherming, dus wees op je hoede als een onbekende je vraagt om op deze manier te betalen!
  • Betreft het wel een zakelijke transactie? Dan betaalt de ontvangende partij een percentage commissie over het ontvangen bedrag. Als koper geniet je in dit geval wel kopersbescherming: als je je aankoop niet ontvangt en de verkoper kan geen afleverbewijs overhandigen, dan krijg je het aankoopbedrag vergoed en zal PayPal proberen het te verhalen op de verkoper.
  • Iets als een premium, betaald PayPal-account bestaat niet.
  • Je hoeft nooit 1 cent of 1 euro over te maken om een ontvangen betaling binnen te krijgen op je PayPal-account. Krijg je een sms, mail of ander bericht waarin dit wel wordt gevraagd, pas dan op! Als een andere gebruiker geld verstuurt naar jouw PayPal-account, log je in op je account via de website of app van PayPal. Daar, en alleen daar, kun je de ontvangst van het geld verifiëren. Het geld staat onmiddellijk op je account, er is geen vertraging en de ontvanger van het geld hoeft geen verdere acties te ondernemen.
  • Ook als je een account aanmaakt, hoef je geen geld over te maken om je rekening te verifiëren. PayPal zegt hierover: 'Om een aan je PayPal-rekening gekoppelde bankrekening te controleren, ontvangt de PayPal-gebruiker twee kleine bedragen op zijn bankrekening via een overschrijving. Wanneer de gebruiker deze twee kleine bedragen op de PayPal-rekening bevestigt, hebben wij waterdicht bewijs dat de PayPal-rekeninghouder ook de bankrekeninghouder is. Dankzij dit verificatiemechanisme kunnen wij de PayPal-gebruiker in staat stellen om veilig met PayPal te betalen zonder financiële gevoelige gegevens zoals een bankrekening of een creditcardnummer te delen.'
  • Deel nooit gevoelige financiële gegevens met iemand die je niet kent.

  Bron: PayPal

 • Ook interessant