Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Veel vragen rondom mysterieuze e-mail Facebook

    Veel vragen rondom mysterieuze e-mail Facebook

    Stel, je krijgt een e-mail van Facebook. In het bericht wordt beweerd dat je een nieuw wachtwoord hebt aangevraagd. Echter, dit heb je helemaal niet gedaan. Als trouwe kijker van Opgelicht?! besluit je het bericht naar de redactie te sturen en verder te negeren. Alleen dan blijkt dat de e-mail wel degelijk van Facebook afkomstig is. Wat doe je om je account weer veilig te maken? Hoe voorkom je dat iemand een inbraakpoging doet en wat is wel of geen goed idee in de wereld van social media?

    De laatste tijd heeft Opgelicht?! veel meldingen ontvangen van kijkers die meenden een vals bericht te hebben ontvangen van Facebook. In de e-mail wordt je bij je voornaam aangesproken. Daarnaast wordt aangegeven dat iemand onlangs heeft gevraagd om je Facebook-wachtwoord opnieuw in te stellen. Daaronder staan een code en een link. Via deze link kom je op een pagina, waar je met de eerdergenoemde code opnieuw je wachtwoord kunt instellen. Wat de situatie problematisch maakt, is dat de persoon in kwestie helemaal geen nieuw wachtwoord heeft aangevraagd. Toch is dit bericht daadwerkelijk van Facebook. Heb je deze e-mail ook ontvangen en zelf geen nieuw wachtwoord aangevraagd? Lees dan deze vijf tips over wat je te doen staat.

    Laat het Facebook weten!

    Allereerst is het belangrijk om hier een melding van te maken bij Facebook. In het bericht staat een kopje 'Deze wijziging niet aangevraagd?', daaronder staat een link. Via deze optie geef je bij het bedrijf aan dat deze aanvraag niet van jou afkomstig is.

    Verander je wachtwoord

    Daarnaast is het wijs om voor de zekerheid je wachtwoord te veranderen. Het komt voor dat wanneer iemand een hele populaire gebruikersnaam heeft, iemand anders deze per ongeluk gebruikt. Het gevolg is dat een verkeerd wachtwoord wordt ingevoerd. Echter, het kan ook zijn dat iemand met kwade bedoelingen toegang tot jouw account probeert te verkrijgen.

    Extra beveiligingsmaatregelen

    Vanwege de grote hoeveelheid persoonlijke informatie die op je Facebook account staat, is het geen slecht idee om deze extra te beveiligen. Bij Facebook kan dit met een 'aanmeldingsgoedkeuring'. Dit betekent dat je naast je wachtwoord nog een extra beveiligingslaag instelt. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat je naast het invoeren van je wachtwoord ook een sms'je ontvangt met een beveiligingscode. Ook kun je een 'aanmeldingswaarschuwing' instellen. Dit houdt in dat je een waarschuwing krijgt, zodra iemand zich op jouw Facebook account inlogt vanaf een onbekend apparaat. Wat alle extra beveiligingsmaatregelen zijn en hoe je deze instelt, kun je vinden op de site van Facebook.

    Toegang vanuit apps beperken

    Daarnaast is het belangrijk om je account zo veel mogelijk te beschermen tegen derden. Een groot gedeelte van de bevolking heeft tegenwoordig een smartphone. Veel apps die op de smartphone worden geïnstalleerd willen toegang tot jouw Facebook. Probeer dit zo veel mogelijk te beperken. Verleen al helemaal geen toegang tot je account aan apps die buiten de Google Play Store of de App Store van Apple zijn gedownload. Deze zijn lang niet altijd 'schoon' van malware, ook worden veel vraagtekens gezet omtrent het beleid dat ze voeren rondom gebruikersgegevens.

    Houd je Facebook gesloten

    Vergeet niet om je Facebook af te sluiten, zodra je klaar bent of wegloopt. Denk ook niet te gemakkelijk over zaken als 'automatisch inloggen' op verschillende apparaten. Als jij automatisch kunt inloggen op een apparaat, kan een ander dat ook. Waar jij goede bedoelingen hebt met jouw account, hoeft een ander dat niet te hebben. Mocht iemand je account overnemen, kun je dit melden op Facebook.

    Gerelateerd

  • Ook interessant