Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Vandaag is het Wereld Wachtwoord Dag: dit is waarom je wachtwoorden niet moet hergebruiken

  Vandaag is het Wereld Wachtwoord Dag: dit is waarom je wachtwoorden niet moet hergebruiken

  Op Wereld Wachtwoord Dag wordt wereldwijd stilgestaan bij het belang van bewust omgaan met wachtwoorden. Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar wat boeit het nu eigenlijk als je een keer je wachtwoord hergebruikt? Wij zochten het voor je uit. 

  Wees eens eerlijk, hoe vaak gebruik jij hetzelfde wachtwoord? Het antwoord zal ons niet verbazen. Veel Nederlanders gaan namelijk te gemakzuchtig om met hun wachtwoorden, blijkt uit onderzoek van MarketResponse in opdracht van Univé, meldt Emerce

  1 op de 5 mensen gebruikt hetzelfde wachtwoord

  Uit het MarketResponse onderzoek blijkt dat ruim een op de vijf mensen hetzelfde wachtwoord gebruikt voor de meeste websites. Bijna een kwart gebruikt zelfs al tien jaar hetzelfde wachtwoord voor verschillende websites. Hoe eenvoudig het ook is om hetzelfde wachtwoord te gebruiken, de gevolgen daarvan kunnen extreem nadelig zijn.

  Waarom je wachtwoorden niet moet hergebruiken

  Stel dat jouw gegevens voorkomen in een datalek, dan kan een hacker deze gegevens weer gebruiken om in te loggen bij een andere online dienst. Dit heet credential stuffing. “De belangrijkste reden dat credential stuffing-aanvallen effectief zijn, is dat mensen wachtwoorden hergebruiken”, meldt Cloudflare

  De kans is namelijk groot dat jij als slachtoffer dezelfde combinatie van gebruikersnaam en wachtwoord gebruikt. Voor de hacker is het dus een fluitje van een cent om jouw accounts binnen te dringen.

  Eenvoudig een uniek en sterk wachtwoord bedenken 

  Een uniek en sterk wachtwoord bedenken hoeft niet veel tijd te kosten. Bedenk zelf een uniek wachtwoord of laat dit karwei over aan een wachtwoordmanager. Eenmaal een goed wachtwoord bedacht, dan hoef je deze niet na een maand weer te veranderen. 
  Waar een goed wachtwoord aan moet voldoen? “Een wachtwoord moet vooral zo lang mogelijk zijn”, zegt Techjournalist Daniël Verlaan. Hoe je een uniek lang wachtwoord bedenkt, lees je hier

  Wat te doen met zoveel unieke wachtwoorden?

  Als je voor ieder account een ander wachtwoord moet aanmaken, hoe onthoud je dit dan? Lang leve wachtwoordmanagers. Deze handige tool verzamelt al jouw wachtwoorden in een digitale kluis en beveiligt ze met een overkoepelend wachtwoord. Zo hoef je dus maar één wachtwoord te onthouden om toegang te krijgen tot al je accounts. Ook kan een wachtwoordmanager unieke wachtwoorden voor jou bedenken. 

  Vind je een wachtwoordmanager te ingewikkeld? Maak dan gebruik van de iCloud Sleutelhanger van Apple of Chrome van Google. Liever niet al je wachtwoorden online opslaan? Ga dan voor de ouderwetse manier en schrijf ze op in een wachtwoordenboekje. 

  Lees ook:

 • Ook interessant