Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Ransomware op je Android-smartphone: wat moet je weten?

    Ransomware op je Android-smartphone: wat moet je weten?

    Opgelicht?! maakt al tijden melding van ransomware op computers, maar er zijn ook speciale versies gemaakt voor Android-smartphones. Dit artikel legt uit hoe je zo'n virus kunt verwijderen en nog belangrijker: hoe je infectie op je mobiel kunt voorkomen.

    Android-ransomware kan zichzelf ongemerkt installeren via bijvoorbeeld een advertentie of een besmette app. Nadat het systeem van je toestel is geblokkeerd, verschijnt er een melding op je beeldscherm. In de mededeling staat dat er door jou onwettelijke acties zijn verricht. Je kan de blokkade zogenaamd opheffen door een boete of 'losgeld' te betalen. Vervolgens verschijnt een rekeningnummer op je smartphone. Maak geen geld over! Dit belandt rechtstreeks in de zakken van criminelen.

    Antivirusprogramma

    Om te voorkomen dat je mobiel met een dergelijk virus wordt besmet, is het aan te raden om een antivirusprogramma te installeren. Zo'n programma vind je in de Play Store van Android. Als je een antivirusprogramma installeert, verklein je het risico dat je smartphone met malware wordt besmet.

    Download niet alle apps

    Check, voordat je een app op je telefoon zet, de beoordelingen op internet en in de Play Store. Je kunt het risico op malware verkleinen door alleen apps te installeren via de officiƫle Play Store van Google. Zorg dat het downloaden van apps van onbekende bronnen is uitgeschakeld op je telefoon. Dit vind je onder instellingen -> Beveiliging. -> Installatie toestaan van apps uit andere bronnen dan de Play Store. Dit staat automatisch uitgeschakeld. Knoei dus niet met deze instellingen, tenzij je heel goed weet wat je doet.

    Virus verwijderen

    Is jouw telefoon onverhoopt toch besmet met de schadelijke software? Dan kun je het probleem oplossen door de fabrieksinstellingen te herstellen en je mobiel opnieuw op te starten. Ga hiervoor naar 'instellingen' en klik op 'privacy'. Selecteer 'fabrieksinstellingen herstellen' en kies tot slot 'herstel telefoon'. Let op: alle gegevens worden van je smartphone verwijderd, dus ook jouw persoonlijke bestanden.Soms is het niet mogelijk om je mobiele telefoon opnieuw op te starten. In dat geval is er een andere truc om het systeem te herstellen. Druk de volgende combinatie tegelijk in en houd dit 10 seconden vast: geluid harder, home button en de aan/uit knop. Vervolgens wordt je mobiel opnieuw opgestart. Selecteer 'wis data' en klik op 'terug naar fabrieksinstellingen'. Ook nu raak je jouw persoonlijke bestanden kwijt.

    Meer weten over ransomware? In deze uitzending besteden we hier aandacht aan.

    Gerelateerd

  • Ook interessant