Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Ozempic, ketamine of antidepressiva kopen zonder doktersrecept: zo herken je malafide online apotheken

    Ozempic, ketamine of antidepressiva kopen zonder doktersrecept: zo herken je malafide online apotheken

    Wie online medicijnen koopt die moeilijk verkrijgbaar zijn, kan het duur komen te staan. Je denkt bijvoorbeeld snel af te vallen met Ozempic, maar zet eigenlijk je gezondheid op het spel. Of het medicijn wordt helemaal niet geleverd. Trap niet in oneerlijke handelspraktijken van malafide online apotheken, waarschuwt de politie.

    Diabetesmedicijnen als afslankmiddel gebruiken, antidepressiva of zware pijnstillers en verdovende middelen; op het internet kun je tal van medicijnen vinden waar je bijvoorbeeld uit schaamte liever niet voor naar de dokter gaat. Behalve dat je voor zulke medicijnen vaak meer geld betaalt doordat het niet wordt vergoed zonder doktersrecept, kost het je soms ook je gezondheid. 

    Eerder dit jaar belandde een Belgische vrouw (45) in het ziekenhuis door een nepversie van Ozempic die zij online had gekocht zonder medisch advies. Volgens haar arts had zij “minstens achttien doses pure insuline bij zichzelf geïnjecteerd, dat is bijna vijf keer de aanbevolen dosis voor iemand met diabetes”.

    Risico’s van online aangeschafte medicijnen zonder medisch advies 

    Je hebt geen garantie dat het medicijn is geproduceerd volgens de standaard Europese kwaliteitsprocedures. Medicijnen die op de Nederlandse markt worden verkocht dienen aan strenge eisen te voldoen. Deze eisen gelden niet per se voor online apothekers buiten Europa. 

    Het medicijn kan te veel of juist te weinig van de werkzame stof bevatten of zelfs schadelijke (chemische) stoffen die tot ernstige bijwerkingen kunnen leiden. Andere risico’s zijn een te lage of hoge dosis van het medicijn, allergische reacties of gevaarlijke combinaties met andere medicijnen die je gebruikt.

    Martine van Zwieten, woordvoerder van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, benoemt verschillende veiligheidsrisico’s bij het online aanschaffen van receptmedicijnen zonder medisch toezicht:

    • direct gevaar (zoals toxiciteit, interacties en bijwerkingen)
    • indirect gevaar (zoals het maskeren van onderliggende ziektes, resistentievorming)
    • noodzaak tot diagnosestelling door een arts
    • er is een medische handeling nodig om het middel toe te dienen (injectie of infuus)

    Veel malafide online apotheken ontmaskerd door de politie

    Het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting (LMIO) van de politie deed onderzoek naar online aanbieders van medicijnen. Ten gevolge van het onderzoek zijn de afgelopen tijd veel malafide webshops ontmaskerd die medicijnen verkopen. Uit de onderzoeken bleken onder andere de volgende resultaten:

    • Op de websites wordt vaak geen Kamer van Koophandel nummer vermeld, wat wettelijk verplicht is. 
    • Er worden geen btw-nummer en geldig bezoek- en postadres genoemd.
    • Er worden in sommige gevallen medicijnen verkocht die alleen op doktersrecept verkrijgbaar zijn.
    • De politie heeft meerdere aangiftes ontvangen met het verzoek tot strafrechtelijke vervolging.
    • Uit sommige aangiftes komt naar voren dat slachtoffers producten niet geleverd kregen na de betaling.
    • Sommige online apotheken verkopen producten die onder de marktwaarde zijn geprijsd, dit is te mooi om waar te zijn.
    • In sommige gevallen is het alleen mogelijk om met crypto valuta te betalen of per handmatige bankoverschrijving. Dit is erg ongebruikelijk.

    Een aantal voorbeelden van dergelijke malafide online apotheken zijn: ‘apotheekatlas.com’, ‘discretedrogisterij.com’ en ‘kopenmedicijnen.com’. Deze websites zijn opgenomen in de zwarte lijst van malafide handelspartijen van het LMIO. Daarnaast is aan de host verzocht om passende maatregelen te treffen. Sommige van deze websites zijn inmiddels al offline gehaald.  

    Hoe weet je of een online apotheek betrouwbaar is?

    Er zijn Europese regels waaraan online verkopers van medicijnen zich dienen te houden. Zo dienen medicijnen webshops aangemeld te zijn bij de overheid en vermeld te staan bij dit overzicht van online aanbieders van medicijnen. Ook dienen ze het Europese logo op hun website te tonen. Let op, want voor online apotheken buiten Europa is dit niet van toepassing. Bovendien kun je dit stappenplan van de Rijksoverheid doorlopen om te achterhalen of een online aanbieder van medicijnen betrouwbaar is.

    Europese Logo | Bron: Rijksoverheid
    Europese Logo | Bron: Rijksoverheid

    Is je online bestelling niet geleverd?

    Dit gebeurt vaker dan je denkt, dus weg met de schaamte en doe zo snel mogelijk aangifte. Dit kan makkelijk en snel online met je DigiD. Pas vanaf drie meldingen kan de politie maatregelen treffen, dus stel het niet uit.

    Je kunt misschien je geld terug vorderen. Voorkom bovendien dat je in de toekomst nog een keer gedupeerd raakt door oneerlijke online handelspraktijken door je goed te informeren en op de hoogte te blijven van de laatste foute webshops met onze gratis Opgelicht?!-app (iOS en Android).

    Heeft de webshop het medicijn wél geleverd?

    Het gebruik van recept medicijnen zonder medisch advies kan erg gevaarlijk zijn wegens doseringen en combinaties met andere medicijnen. Vraag daarom voor gebruik eerst advies aan bij jouw (huis)arts of apotheker, zij kunnen bepalen óf en welk medicijn je nodig hebt en in welke mate. Bijkomend is dat de kwaliteit van deze medicijnen gewaarborgd is. Bovendien worden medicijnen op doktersrecepten vergoed door je verzekering (afhankelijk van je zorgverzekering). 

    Meld verdachte signalen van illegale medicijnen handel

    De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) benadrukt om verdachte signalen van websites die mogelijk handelen in illegale medicijnen te melden bij het Landelijk Meldpunt Zorg. Ook kun je een melding doen bij onze Opgelicht?!-redactie om te helpen voorkomen dat er meer mensen slachtoffer worden van dergelijke oneerlijke online handelspraktijken.

    LEES OOK:

  • Ook interessant