Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Onbetrouwbare ontstoppingsmonteurs die absurde prijzen rekenen duiken via 085-nummers op in Google

  Onbetrouwbare ontstoppingsmonteurs die absurde prijzen rekenen duiken via 085-nummers op in Google

  Het afgelopen jaar kreeg Opgelicht?! zeker 150 meldingen van mensen die zich bedonderd voelen door een rioolontstopper die absurd hoge prijzen rekent. Het kan dan ook iedereen overkomen. Wat een standaard klusje zou moeten zijn, loopt veel te vaak uit op een duurbetaalde bende. Wat opvalt is de werkwijze: die is namelijk steevast hetzelfde, of het nu om ontstoppingsmonteurs, wespenbestrijders, ongediertebestrijders of slotenmakers gaat.

  Het gebeurt misschien niet vaak, maar als het gebeurt komt het altijd slecht uit: een verstopte wc. En dus besluit je om snel een loodgieter te bellen die jouw onwelriekende toilet kan ontstoppen. Op Google staan bovenaan direct een paar opties die er betrouwbaar uitzien. Je belt de eerste ontstopper die je ziet staan, eigenlijk altijd op een 085-nummer.

  Ontstoppingsdienst

  Aan de andere kant van de lijn krijg je iemand van de 'ontstoppingsdienst' of 'ontstoppingsservice'. Als je aangeeft wat je postcode is, zullen ze direct kijken of er een ontstopper beschikbaar is. De kosten zijn beperkt: slechts 35 euro voorrijkosten en de loodgieter zal ter plaatse wel even kijken wat de verdere kosten zijn. Als je doorvraagt over de verwachte kosten, krijg je geen duidelijk antwoord.

  De spiraal: betalen per meter?

  Als korte tijd later twee jonge mannen aankomen rijden in een bestelautootje zonder duidelijke bedrijfsnaam lijkt het probleem snel opgelost te worden. Eerst wordt nog even de financiële kant opgehelderd: 35 euro voorrijkosten, 169 euro starttarief, 29,90 euro voor ieder kwartiertje meerwerk en natuurlijk 49,90 euro per meter gebruikte spiraal.

  Spiraal? Jazeker: als de verstopping onverhoopt diep zit, moeten de heren dieper met hun spiraal in de leiding. En dat kost natuurlijk geld. Veel geld zelfs. Zoveel geld, dat je bijna zou denken dat daar het verdienmodel ligt.

  Vooraf weet je als klant natuurlijk niet dat verstoppingen in een wc volgens de monteurs soms wel 20 of 25 meter diep zitten. Maar jouw handtekening hebben ze dan al wel onder de factuur staan. Het gevolg is dat er aan het einde van de rit belachelijke prijzen onderaan de streep verschijnen, tot wel 2.500 euro voor een klusje dat bij een bona fide ontstoppingsmonteur slechts 100 tot 200 euro zou moeten kosten. En de jongens gaan natuurlijk niet weg voordat er betaald is.

  Bekende oplichtingstruc

  De werkwijze is een truc die we de laatste jaren vaker zien. Er wordt misbruikt gemaakt van een situatie waar je het liefst zo snel mogelijk vanaf wilt. Zo zien we vergelijkbare praktijken bij ongediertebestrijders en slotenmakers voor mensen die zich hebben buitengesloten. Vaste prik: je komt ze tegen met een advertentie hoog in Google.

  Geen KvK-nummer en bezoekadres, wel een 085-nummer

  Het is goed om te beseffen hoe je als klant te maken krijgt met deze dubieuze ontstoppers. Deze 'dure jongens' maken gebruik van allerlei verschillende websites die er op het eerste oog goed uitzien. Daarbij weten de websites op basis van je IP-adres waar je woont en staat er daardoor op de website altijd een plaatsnaam die bij jou in de buurt is. Daardoor denk je: die ontstopper is lekker in de buurt.

  Als je beter kijkt, valt op dat je altijd moet bellen met een 085-nummer en dat op de website geen KvK-nummer of adres is vermeld. Met andere woorden: je weet eigenlijk niet met wie je zaken doet. En dat is een bedrijf wel verplicht te melden.

  Tips om problemen te voorkomen

  • Controleer of op de website KvK-gegevens en een adres staan. En controleer die gegevens vervolgens op Google;
  • Kijk of je reviews kunt vinden over de website of het telefoonnummer. Als er geen reviews te vinden zijn, is dat opmerkelijk;
  • De dubieuze ontstoppers zijn goede klanten van Google en staan bovenaan omdat ze daarvoor flink betalen. Scroll iets verder en je ziet nog allerlei mogelijke ontstoppers in de buurt;
  • Vraag vooraf altijd wat het gaat kosten. Normaal gesproken moet een wc voor 100 tot 200 euro wel ontstopt kunnen worden. Als je na aandringen geen concrete prijsindicatie krijgt, bel dan gewoon even naar de volgende. Let wel: in avonduren of het weekend kan de prijs hoger liggen. Ook dat moet vooraf duidelijk zijn;
  • Zet geen handtekening onder een factuur voordat je weet wat de totale kosten zijn;
  • Als je gaat zoeken op Google terwijl je haast hebt en/of in paniek bent, dan doe je wellicht overhaaste dingen. Zoek nu vast op je gemak uit welke slotenmaker of rioolontstopper bij jou in de buurt goed staat aangeschreven en zet die telefoonnummers vast in je telefoon. Dan weet je wie je moet hebben. Het is maar een paar minuten werk.
 • Ook interessant