Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Luwen Croes en moeder Luely de Jongh laten opnieuw een spoor van onbetaalde facturen achter

  arrow-right-circleShape Bekijk complete uitzending

  Luxe komt haar toe, het succes vliegt haar om de oren en ze is van zeer goede komaf. Althans, dat vindt ze zelf. Met geld als water is het steunen van goede doelen toch wel het minste. In werkelijkheid hebben we te maken met de fantasiewereld van Luwen Croes met in haar kielzog moeder Luely de Jongh. Luwen Croes - inmiddels al twee keer onderwerp van gesprek geweest in Opgelicht?! en daarnaast persoonlijk failliet - laat opnieuw een stapel onbetaalde facturen achter. Al is de kans groot dat ze zal ontkennen. Dat heeft ze voor onze camera's al vaker bewezen. 

  In werkelijkheid is Luwen namelijk allesbehalve vermogend. Ze verkeert nog steeds in staat van persoonlijk faillissement. Ze liet destijds met haar Young Mothers Magazine een schuldenlast van zo’n 75.000 euro achter. Toch weerhoudt dat haar er niet van om zich doodleuk vermogend voor te blijven doen en huurt ze zonder pardon privéchauffeurs in voor alledaagse en vaak ook onzinnige ritten.

  Royale schenking van een ton aan regionaal ziekenhuis

  Tijdens dit soort ritten vertelt ze honderduit over haar vader die een vooraanstaand politicus is op Aruba. Hij wil dat zijn familie in Nederland beveiliging krijgt en wordt vervoerd door een privéchauffeur. Zo komt Luwen ook bij Lucien terecht. In het voorjaar rijdt Lucien haar, haar moeder en haar kinderen naar verschillende locaties in Nederland.

  Eén rit is naar het Amphia Ziekenhuis in Breda. Ze vertelt zonder blikken of blozen dat ze een donatie van 100.000 euro mag doen. Croes heeft daarvoor een afspraak met de directie van het ziekenhuis. Lucien voelt nattigheid. Hij heeft dan al meerdere onbetaalde rekeningen van haar liggen.

  Opgelicht?! volgt de rit naar het ziekenhuis met de verborgen camera. Bij het ziekenhuis aangekomen zien we haar enkel haar telefoon opladen in de hal, een beetje rondlopen en de nodige sigaretten roken. Opgelicht?! kan niet anders dan concluderen dat ze niemand gesproken heeft in het ziekenhuis.

  Luwen Croes zit op een bankje bij het ziekenhuis
  AVROTROS
  Luwen Croes zit op een bankje bij het ziekenhuis

  Terug in de auto beklaagt ze zich tegenover haar chauffeur Lucien over de professionaliteit van het ziekenhuis.  Ze wil geen geld meer schenken want ze voelt zich niet netjes behandeld. Lucien is klaar met de compleet verzonnen verhalen en vraagt tijdens de rit om betaling van de openstaande facturen. Luwen speelt de onschuldigheid zelve en probeert met smoezen onder de betaling uit te komen.

  Lucien houdt echter voet bij stuk en wil haar nu naar een pinautomaat rijden. Luwen zegt geen pinpas bij zich te hebbgen. Een Tikkie of PayPal-verzoek behoort evenmin tot de mogelijkheden omdat ze dan eerst langs haar moeder moet. Die regelt namelijk al haar bankzaken, zo beweert ze.

  Aanhouding wegens oplichting

  Lucien is het helemaal zat: de factuur gaat ook tijdens deze rit niet betaald worden. Daarop rijdt hij rechtstreeks naar het politiebureau in Breda. De verborgen camera legt alles vast en er wacht haar nog de verrassing van de grote camera. Als ze deze buiten de auto ziet opduiken, laat ze merken hier niet van gediend te zijn en loopt ze het bureau binnen. Hier zal ze worden aangehouden op basis van de aangifte die Lucien tegen haar doet wegens het niet betalen van de meerdere ritten en de valse voorwendselen. 

  Een woordvoerder van de politie bevestigt later aan ons programma dat Luwen twee dagen heeft vastgezeten voor verhoor. Daarna is ze heengezonden. Er was volgens de politie onvoldoende bewijs en de zaak is in strafrechtelijke zin geseponeerd. Er zit voor Lucien niets anders op dan een civiele zaak te beginnen om zijn recht te kunnen halen. Hij blijft achter met zijn onbetaalde rekening en wil collega's waarschuwen omdat hij vreest dat Luwen niet zal stoppen. 

  Na vrijlating al snel weer nieuwe klachten

  En die vrees wordt al snel bewaarheid. Niet lang na de arrestatie komen de eerste klachten weer bij Opgelicht?! binnen.

  Dit keer hebben moeder en dochter hun pijlen gericht op beveiligingsbedrijven. Verschillende privechauffeurs en beveiligingsbedrijven zijn benaderd door moeder en/of dochter voor persoonlijke ritten en persoonsbeveiliging. Mensen die weten dat Luwen geld heeft, zouden haar bedreigen, zo is grofweg haar eigen lezing. De kans is echter groter dat er schuldeisers achter haar aan zitten en ze zich hierdoor onveilig voelt. Opvallend is dat het oudste kind van Luwen door verschillende chauffeurs naar een dure Rotterdamse privéschool is gereden. 

  Helaas staat de teller na de kortstondige aanhouding van Luwen Croes weer op minimaal 14.000 euro aan openstaande nieuwe facturen. Van enkele gedupeerden begrijpen wij dat Luwen met haar kinderen en moeder De Jongh overnachten in hotels en vakantieparken. De slachtoffers verklaren afzonderlijk van elkaar dat er altijd gedoe is over geld. Eén van de chauffeurs treft tussen haar spullen ook een offerte aan voor het leveren van een zeer exclusieve Mercedes-Benz van een slordige drie ton in euro's. 'Als je failliet bent, dan maar in stijl', is wellicht de gedachte.

  Moeder Luely is veroordeeld wegens bijstandsfraude

  Luwen is tijdens verschillende ritten vaak in het gezelschap van haar moeder Luely en jonge kinderen. In onze eerdere uitzending foeterde haar moeder dat ze een hoge functie binnen het bedrijf van Luwen bekleedde: 'Ik ben de HR-manager!'

  En dat stukje ongepaste trots is haar duur komen te staan. Moeder Luely genoot op dat moment namelijk een bijstandsuitkering. Uit onderzoek van de uitkeringsinstantie naar aanleiding van onze uitzending is gebleken dat ze deze destijds onterecht heeft ontvangen. Haar uitkering is dan ook stopgezet en ze moet van de rechter bovendien het teveel ontvangen bijstandsgeld terugbetalen. 

  Persoonlijke spullen blijven achter in auto privéchauffeur

  Dat Luwen lak heeft aan alle bestaande klachten blijkt wel als ze in oktober beveiliger Daniël benadert om haar en haar gezin te beveiligen. Daniël staat voor haar klaar wanneer het nodig is. Omdat ze tijdelijk niet in haar eigen huis kan verblijven, zwerven ze.

  De koffers en tassen met persoonlijke spullen laat de familie achter in de auto van Daniël. Hij krijgt echter na twee dagen al door dat er iets niet klopt. Ook beginnen beveiligingsbedrijven onderling elkaar te waarschuwen. Hij heeft op dat moment ook nog geen geld gezien en vreest wat er met zijn factuur gaat gebeuren. Luwen lijkt voelsprieten te hebben voor mensen die haar dreigen te ontmaskeren. En als Daniël de spullen terug wil geven, komt niet Luwen maar haar moeder opdraven. Enige intentie om Daniël te betalen, is tot op heden niet gebleken. 

  Verslaggever bespuugd door moeder Luwen

  Met de moeder van Luwen, Luely de Jongh, valt geen zinnig woord te spreken. Ze is enkel aan het schelden, vloeken en tieren. Ze wil de cameraman te lijf, maakt de verslaggever duidelijk dat zij hem in elkaar gaat slaan als hij door blijft gaan met het stellen van vragen en ze bespuugt het team van Opgelicht?!, terwijl ze heel goed weet in welke tijden we momenteel leven.

  Terwijl zij zich schreeuwend uit de voeten maakt en de spullen waar ze voor kwam achterlaat, rest er voor ons niets anders dan aangifte te doen tegen haar vanwege het spugen. Ook worden de medewerkers van Opgelicht?! enkele dagen later getest op een mogelijke besmetting met het coronavirus. Gelukkig zijn de uitslagen negatief. 

  Pas op voor Luwen Croes en Luely de Jongh!

  De luxe die Luwen Croes en haar moeder Luely de Jongh zich de laatste jaren hebben aangemeten, strookt niet met de officiële status van de dames. De één is failliet, de ander is veroordeeld wegens bijstandsfraude.

  Wordt u door één van hen benaderd voor een privérit? Ga er niet op in, hoe mooi de verhalen en beloftes ook mogen zijn. Het klopt allemaal niet.

 • Ook interessant