Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Oplichtster Luwen Croes zou momenteel actief zijn in Groningen en doet zich voor als succesvolle advocate

  Oplichtster Luwen Croes zou momenteel actief zijn in Groningen en doet zich voor als succesvolle advocate

  Luwen Croes, die met haar Young Mothers Magazine een schuldenlast van zo’n 75.000 euro achterliet, persoonlijk failliet is verklaard, doet alsof haar vader een prominent politicus is op Aruba en verder eigenlijk voornamelijk bekend staat vanwege het niet betalen van stapels facturen, schijnt momenteel actief te zijn in Groningen.

  Dat meldt het Groningse jongerenplatform Sikkom vandaag naar aanleiding van nieuwe tips en informatie.

  In december vorig jaar besteedde Opgelicht?! nog uitgebreid aandacht aan Luwen Croes en haar moeder naar aanleiding van nodige nieuwe klachten. Luwen liet zich voor allerlei onzinnige ritten rondrijden door een privéchauffeur en maakte met haar moeder gebruik van de diensten van beveiligingsbedrijven, maar de rekeningen voor deze dienstverlening werden uiteraard nooit betaald.

  Ook deed Luwen zich voor als vermogende weldoener die een donatie van 100.000 euro aan het Amphia Ziekenhuis in Breda mocht schenken, maar nadat ze zich naar het ziekenhuis had laten rijden door haar chauffeur, zagen wij haar doelloos rondlopen, sigaretten roken en haar telefoon opladen in de hal. De kans dat zij daadwerkelijk iemand heeft gesproken, is volgens Opgelicht?! dan ook nihil.

  arrow-right-circleShape Bekijk complete uitzending
   

  Luwen Croes doet zich voor als succesvolle advocate

  Volgens Sikkom laat Luwen momenteel 'een spoor van onbetaalde rekeningen, geschaad vertrouwen en gefronste wenkbrauwen' achter in Groningen. Enkele weken geleden zou ze in Groningen Zuid-Oost een woning hebben betrokken in een appartementencomplex.

  Eén van de buren zegt daarover het volgende: 'Ze stelde zich voor als Elizabeth en zou een succesvolle advocate uit Rotterdam zijn. Daarnaast zei ze afkomstig te zijn van een rijke Arubaanse familie en was ze verwant aan de Arubaanse minister Croes. In Groningen zou ze mede-eigenaar worden van een advocatenbureau, daarom was ze hier.'

  Grote aankopen slechts per factuur betalen, dronken tijdens piketdiensten

  Luwen zou tijdelijk in het appartement bivakkeren in afwachting van de oplevering van haar woning in de Groningse binnenstad. Maar na enkele weken ruiken buren onraad en bemerken ze bovendien de nodige inconsistenties in het verhaal. Zo zou Luwen dure meubels voor in haar woning alleen maar per factuur willen betalen en zou ze boos worden als dat niet mogelijk bleek of als ze haar legitimatiebewijs moest laten zien. 

  Ze zou daarnaast hebben geprobeerd om geld te lenen van buren en zou hebben gevraagd of ze tijdelijk in het appartement van een wegens vakantie afwezige buurman mocht slapen. De reden? Ruzie met haar huisgenoot. Ook viel het buren op dat ze 'vaak erg dronken was als ze piketdiensten had', aldus Sikkom.

  Identiteit achterhaald, maar Luwen is gevlogen

  Enkele buren weten haar ware identiteit te achterhalen en belandden zo onder meer bij onze reportage. Maar toen deze buren hun bevindingen wilden delen met Luwen, bleek ze al te zijn vertrokken. 

  Sikkom tekent het volgende up uit de mond van een één van de buren: 'Het is ons niet bekend welke oplichtingspraktijken ze hier allemaal heeft gebezigd of waar ze nu zit. Maar de kans is groot dat ze ergens in een huisje in de binnenstad zit. En de kans is ook groot dat ze doorgaat met het oplichten van mensen. Zo weten wij bijna zeker dat ze in de periode dat ze bij ons zat onder andere IKEA, Leen Bakker een sportschool in Groningen heeft geprobeerd op te lichten.'

  Politie kon weinig met de informatie

  De buren zijn naar de politie gestapt, maar die kon naar eigen zeggen weinig met deze informatie. Daarop werd Sikkom benaderd met informatie, waarbij de achterliggende gedachte was dat Groningers op deze manier in ieder geval gewaarschuwd zijn. Sikkom heeft geverifieerd dat het inderdaad om Luwen Croes ging en wilde de waarschuwing graag delen. En wij nu dus ook.

  Ga je met Luwen in zee? Dan is de kans groot dat ze je met smoesjes en mooie verhalen om de tuin leidt. Maar op het moment dat facturen betaald moeten worden, geeft ze niet thuis.

 • Ook interessant