Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Hoe voorkom ik dat ik word opgelicht door een nepbezorger?

  Hoe voorkom ik dat ik word opgelicht door een nepbezorger?

  Op slinkse wijze proberen criminelen die zich voordoen als postbode of bloemenbezorger je bankpas en pincode in handen te krijgen. Hoe gaan ze te werk en hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt van deze sluwe oplichtingstruc? En wat moet je doen als je toch bent gedupeerd? Je leest het in dit artikel.

  Bij deze babbeltruc komt een oplichter, die zich voordoet als bezorger, aan de deur met bijvoorbeeld een postpakket of een bos bloemen. Je hoeft alleen nog een klein bedrag aan administratiekosten te betalen. Dit kan alleen per pin. Je wordt gevraagd je pinpas in een kastje te stoppen en je pincode in te voeren. Zonder dat je het in de gaten hebt, wisselt de oplichter je bankpas om voor een andere pas van dezelfde bank. Vervolgens wordt je bankrekening leeggehaald.

  Tips

  Een aantal tips om te voorkomen dat jij slachtoffer wordt van deze truc:

  • Wees alert als je aan de deur iets aangeboden krijgt, zeker als je op dat moment niets verwacht.
  • Moet je administratiekosten betalen voor je jouw pakketje in ontvangst kan nemen, ga hier dan niet op in. Deze kosten hoeven nooit aan de deur worden betaald.
  • Geef je pinpas niet uit handen en houd deze tijdens het pinnen altijd goed in het oog.
  • Sommige banken bieden de mogelijkheid een sms of email te sturen als een bedrag wordt opgenomen of afgeschreven. Wordt er bijvoorbeeld 100 euro of meer afgeschreven van je rekening, dan ontvang je direct een bericht van je bank. Zo kun je voorkomen dat iemand ongemerkt je rekening leeghaalt. Het is ook mogelijk van tevoren een maximum op te nemen bedrag in te stellen.
  • Ben je toch slachtoffer geworden van deze pinpaswisseltruc, bel dan zo snel mogelijk naar je bank om je rekening te blokkeren.
  • Schrijf het signalement van de oplichter op en neem vervolgens contact op met de politie. Dit kan telefonisch via 0900-8844. Je kunt ook langsgaan bij een politiebureau.
  • Heeft de oplichting of een poging daartoe net plaatsgevonden, bel dan 112. Geef je adres en het signalement van de oplichter op en geef aan welke kant hij op is gegaan. Als er een kenteken van een vervoermiddel bekend is, geef deze dan ook door. Zo kan de politie snel tot actie overgaan.

  Bron: Politie / Opgelicht?!

  Gerelateerd

 • Ook interessant