Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Hoe kun je weten of er op jouw computer een achterdeurtje openstaat?

  Hoe kun je weten of er op jouw computer een achterdeurtje openstaat?

  Naar aanleiding van de eerste uitzending van Opgelicht?! Cybercrime, kregen we de vraag hoe je kunt weten of er op jouw computer een achterdeurtje openstaat. Via zo’n achterdeurtje, oftewel een backdoor, kunnen indringers toegang krijgen tot jouw computer, smartphone of tablet. Een hacker kan vervolgens meekijken met alles wat je doet, met alle gevolgen van dien…

  Je kunt niet zomaar zien of je een achterdeurtje open hebt staan. Vaak is deze informatie alleen te achterhalen door hackers. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat er een lek zit in je besturingssysteem of een programma dat je gebruikt. Software-ontwikkelaars brengen geregeld updates uit om zulke lekken te dichten. Om zo goed mogelijk beschermd te blijven, dien je deze software-updates zo snel mogelijk te installeren.

  Virusscanner

  Sommige vormen van malware maken gebruik van backdoors om je computer ongemerkt te besmetten en open te stellen voor kwaadwillenden. Installeer daarom een goede virusscanner en zorg dat deze altijd up-to-date is. Ook komt malware vaak binnen via besmette e-mails. Pas daarom goed op bij het downloaden van bijlagen. Scan deze altijd met anti-virussoftware voor je ze opent.

  In onze uitzending over je digitale identiteit, zie je wat de gevolgen kunnen zijn van zo'n achterdeurtje.

  Gerelateerd

  Reacties (0)

  Op de Opgelicht?! website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

 • Ook interessant