Geld inzamelen voor het goede doel: of het nou op straat gebeurt of bij jou thuis aan de deur, het kan nooit kwaad om even extra scherp te zijn. Hoewel de meeste collectanten bona fide zijn en daadwerkelijk geld inzamelen voor het doel waarvoor ze stellen geld in te zamelen, komt oplichting noor nepcollectanten helaas nog altijd voor. Maar hoe weet je of een collectant betrouwbaar is?
Laten we de Voedselbank als voorbeeld nemen. Afgelopen week vertelde woordvoerder Pien de Ruig van Voedselbanken Nederland in onze uitzending dat vanuit hun organisatie nooit gecollecteerd wordt op straat of langs de deuren.
Als iemand zich dus voordoet als collectant van de Voedselbank, dan kun je ervan uitgaan dat er iets niet klopt. Voedselbanken Nederland krijgt jaarlijks bovendien verschillende meldingen van mensen die de naam van de Voedselbank misbruiken en zich ten onrechte voordoen als collectant.
Rooster voor collectes
Om het collecteren in goede banen te leiden is er in Nederland een rooster voor collectes. Zo wordt voorkomen dat zeven keer op een avond iemand met een collectebus voor je deur staat. Dit rooster is te vinden op de website van Stichting Centraal Bureau Fondsenwerving - Toezichthouder van Goede Doelen. In het rooster staat het landelijke collecterooster en het gemeentelijke collecterooster.
Vergunning nodig van de gemeente
Om te mogen collecteren moet het goede doel een vergunning hebben van de gemeente. Vergunning gelden doorgaans voor één week. Maar hoe weet je wie de collectant is? Een collectant draagt altijd een legitimatiebewijs bij zich. Op dit bewijs staat vermeld wie de collectant is en wat zijn of haar looproute is. De collectebus is verder afgesloten met een kenmerk van het goede doel.
Wat moet je doen als je denkt dat je met een nep-collectant te maken hebt?
Mocht je het idee hebben dat je te maken hebt met een nep-collectant, dan kun je vragen of de collectant zijn of haar legitimatie wil laten zien. Als de collectant dat niet kan én als het betreffende goede doel niet op het rooster staat voor jouw gemeente, worden mogelijk de regels overtreden. Je kunt dan de politie waarschuwen: 0900-8844.
Voor meer informatie over collectes kun je terecht op de website van Stichting CBF en op de website van Stichting Collecteplan.