Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Ga je op vakantie? Zo maak je je woning inbraakbestendig!

    Ga je op vakantie? Zo maak je je woning inbraakbestendig!

    Veel Nederlanders gaan er in de zomermaanden even tussenuit om met het gezin, de partner, met vrienden of misschien wel solo te genieten van een vakantie. Of dat nu een midweek in de Ardennen is of een maand in Thailand, feit blijft dat je je huis gedurende die tijd vaak onbeheerd achterlaat. Voor inbrekers is dat natuurlijk een aantrekkelijk moment om te kijken of ze je woning kunnen betreden. Met deze tips maak je het ze in ieder geval een stuk moeilijker.

    Hoewel het totale aantal meldingen van woninginbraak de afgelopen jaren voorzichtig daalt, constateert het Verbond van Verzekeraars (de brancheorganisatie van schade- en levensverzekeraars in Nederland) over de afgelopen vijf jaar een duidelijke piek in het aantal claims dat in de maanden juli en augustus wordt ingediend. Gemiddeld ontvangen verzekeraars in deze twee maanden tien procent meer claims dan in de maanden ervoor en erna.

    Reden voor de politie om een zomercampagne te lanceren met als doel om bewustwording te creëren wat betreft inbraakpreventie. Omdat niemand zijn vakantie graag onderbreekt vanwege een leeggeroofde, overhoop getrokken woning, zetten ook wij graag een paar handige tips voor je op een rij.

    Tip 1: Kijk wat er aan het zicht kan worden onttrokken

    Heb je spullen in huis die interessant kunnen zijn voor een inbreker? Overweeg dan om deze indien mogelijk uit het zicht te plaatsen. Voor een grote televisie geldt dat dat wellicht iets makkelijker gezegd is dan gedaan, maar probeer eens met de blik van een buitenstaander naar jouw woning te kijken. Wat valt op, wat zou je snel meenemen? Onthoud dat de meeste inbraken worden gepleegd door gelegenheidsinbrekers waarbij de dader er veel aan gelegen is om zich snel uit de voeten te kunnen maken.

    Kostbare sieraden, het antieke zilver, een tablet of een kleine laptop zijn echter zo meegenomen. Overweeg om deze spullen in een goed verankerde kluis te bewaren of bewaar ze indien de situatie dat toestaat elders.

    Tip 2: Maak afspraken met je buren

    Als je op goede voet staat met je buren, dan kun je ze wellicht vragen om een oogje in het zeil te houden. Daarnaast kun je vragen om de postbus met enige regelmaat te legen of om brieven van de deurmat te halen. Heb je veel kamerplanten in huis? Vraag je buren dan om deze met enige regelmaat water te geven, zodat het lijkt alsof het huis bewoond is.

    Je kunt je buren ook vragen om hun auto op jouw oprit te parkeren. Vertel ze daarnaast dat ze bij het vermoeden van onraad 112 moeten bellen. Snel handelen resulteert namelijk in een aanzienlijk hogere pakkans.

    Tip 3: Sluit lampen aan op een tijdschakelaar en overweeg een buitenlamp

    Het loont daarnaast de moeite om een aantal lampen aan te sluiten op een tijdschakelaar. Zo lijkt het alsof er regelmatig mensen in huis zijn, vaak is dat voor gelegenheidsinbrekers voldoende reden om hun geluk elders te beproeven.

    Een buitenlamp met bewegingsdetectie heeft eveneens een afschrikwekkend effect. De kans dat een inbreker ongestoord zijn gang gaat, is in het volle licht bovendien een stuk kleiner

    Tip 4: Maak voor vertrek een rondje langs de woning

    Het is verstandig om voor vertrek een rondje te maken om het huis zodat je kunt controleren of alles echt goed is afgesloten. Denk daarbij ook aan minder voor de hand liggende raampjes, zoals het tuimelraam van het toilet. Let er ook op dat er geen ladders in de tuin staan en probeer om afvalcontainers zo goed als mogelijk uit het zicht te plaatsen; deze kunnen worden gebruikt als opstapje om hoger gelegen vertrekken te bereiken.

    Tip 5: Wees voorzichtig met sociale media

    Het is natuurlijk leuk om te laten zien dat je op vakantie bent, maar afhankelijk van je privacy-instellingen kunnen mogelijk ook mensen meekijken met minder goede bedoelingen. Als mensen weten dat je van huis bent, kan je woning zomaar een interessant doelwit worden.

    Tip 6: Houd rekening met de zichtbaarheid van je woning

    Veel mensen hebben aan de straatkant een hoge heg of struik uit privacy-overwegingen. Toch kan het handig zijn om deze kort voor vertrek te snoeien. De struiken beperken weliswaar het zicht op je woning, maar als jij afwezig bent, is dat juist waar een inbreker van profiteert.

    De politie heeft tot slot een uitgebreid dossier over woninginbraak in het algemeen. Hier staan aanvullende tips om inbraak te vermijden.

    Hoe controleren inbrekers of je daadwerkelijk thuis bent?

    Je kunt je nog zo goed voorbereiden, helemaal uitgesloten is een inbraak natuurlijk nooit. Inbrekers hebben handige trucs bedacht om de bewegingen in en om het huis te controleren. We zetten er hieronder een aantal op een rij:

    • Slot van de voor- of achterdeur afplakken met tape. Zit de tape er na een paar dagen nog steeds? Dan is de deur waarschijnlijk een tijdje niet gebruikt, wat impliceert dat er niemand aanwezig is.
    • Stukje plastic in het slot. Eigenlijk geldt hier hetzelfde principe als in bovenstaande punt: is het stukje plastic verdwenen, dan is het slot in de tussentijd waarschijnlijk gebruikt.
    • Takje tegen de voordeur. Deze truc wordt door de politie ook wel aangeduid met 'afleggen'. Het is een iets subtielere variant dan de twee hierboven genoemde voorbeelden, omdat bijna iedereen wel kleine takjes in de tuin heeft en dit wat minder gekunsteld aanvoelt dan tape of plastic: het is ook niet direct verdacht. Bij deze methode wordt een klein takje zo tegen een deur geplaatst dat deze gelijk omvalt als de deur geopend wordt. Staat het takje er na een dag of twee nog, dan kan dat betekenen dat er niemand thuis is. Bij andere varianten van deze truc wordt bijvoorbeeld een stukje papier gebruikt dat tussen de deur en de deurpost wordt geklemd, of de potentiele inbreker plaatst een tandenstoker.
    • Dieven willen ook nog weleens een smartphone door de brievenbus steken om de vloer te fotograferen. Ligt er een stapel post? Dan kan dat betekenen dat de bewoners langere tijd van huis zijn. We bespraken in één van de tips hierboven dan ook dat het verstandig is om aan de buren te vragen om met enige regelmaat je post te verwijderen.

    Bron: Politie.nl / Verbond van Verzekeraars / Radar

  • Ook interessant