Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Een gloednieuwe tv of fiets voor de helft van de prijs? Pas op voor shopping scams op Facebook Marktplaats

    Een gloednieuwe tv of fiets voor de helft van de prijs? Pas op voor shopping scams op Facebook Marktplaats

    Cybercriminelen misbruiken de populariteit van Facebook met allerlei slinkse oplichtingstrucs om jouw persoonlijke gegevens of geld te stelen. Door het grote aantal gebruikers en het gemak waarmee ze toegang krijgen tot jouw informatie, zijn platforms zoals Facebook Marktplaats en Messenger favoriete doelwitten van cybercriminelen.

    Je denkt voordelig tweedehands een nieuwe tv, iPhone of fiets te kopen via Facebook Marktplaats, maar ergens heb je het gevoel dat er iets niet klopt. Wees alert, want gestolen producten worden vaak via dit soort platformen verkocht. Neem dit serieus, want als jij bewust of onbewust gestolen spullen koopt, kun je strafbaar zijn voor heling. 

    Tommy van Steen, universitair docent cybersecurity, gedragsverandering en veiligheid, waarschuwt: “Als het product nog helemaal nieuw in de verpakking zit, maar er geen aankoopbon bij zit, dan moeten alle alarmbellen gaan rinkelen.”

    Voorkom een boete door (onopzettelijk) gestolen spullen te kopen

    Grote kans dat er iets niet klopt als er geen bon bij zit, of als de prijs bijvoorbeeld te mooi is om waar te zijn voor een bepaald product. Je kunt op ‘stopheling.nl’ of de Stopheling-app, een website van de politie, achterhalen of je te maken hebt met een gestolen product. In deze database van de politie staan bijna twee miljoen gestolen spullen geregistreerd, meldt het dus bij de politie als jouw spullen gestolen zijn, wie weet vind jij zo jouw gestolen fiets terug. 

    Koop jij iets waarvan je had kunnen weten dat het gestolen was, dan valt dit ook onder heling beschrijft de politie op zijn website. Je kunt een boete van maximaal 87 duizend euro krijgen voor het kopen, bezitten of verkopen van gestolen spullen. Bovendien help je indirect criminelen door gestolen goederen te kopen. 

    Zo kun je achterhalen of je te maken hebt met gestolen spullen

    De politie beschrijft op hun website zes tips hoe je kunt herkennen of je te maken hebt met een gestolen product: 

    • De prijs is te mooi om waar te zijn.
    • De verkoper ontwijkt vragen over de herkomst.
    • De originele verpakking, aankoopbon, gebruiksaanwijzing of het garantiebewijs ontbreken.
    • De verkoper wil geen serienummer of ander uniek nummer geven.
    • De verkoper wil niet bij hem thuis afspreken en wil zijn contactgegevens niet doorgeven.
    • De advertentie of het profiel van de verkoper lijkt onbetrouwbaar.
    • Bovendien meldt de politie op zijn website: “Bij producten met een serienummer is het belangrijk dat je deze altijd eerst op diefstal checkt in de database van Stop Heling. 

    Veilig winkelen op Facebook-marktplaats

    De Internetpolitie geeft op hun website nog een aantal adviezen. Met deze stappen kun je veiliger online winkelen op Facebook en voorkom je dat je in de val trapt van online oplichters. 

    • Klik niet zomaar op links van onbekende verkopers.
    • Bekijk reviews en reacties van eerdere kopers.
    • Let op verdachte tijdlijn berichten.

    Van Steen tipt: “Als je op Facebook spullen koopt, check dan het Facebook-profiel van de verkoper: Is het profiel recent aangemaakt of al jarenlang actief? Heb je gemeenschappelijke vrienden? Zo ja, dan kun je even navragen hoe het zit. Is diegene bijvoorbeeld een oud klasgenoot of collega of kent ook de gemeenschappelijke vriend deze persoon niet ‘in het echt’? In het laatste geval is het al een stuk verdachter.”

    LEES OOK:

  • Ook interessant