Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Dropshipping: goede deal of bedrog? Dit moet je weten

    Dropshipping: goede deal of bedrog? Dit moet je weten

    Je zit op Instagram te scrollen, komt een leuke advertentie tegen en voor je het weet heb je met een paar kliks een bestelling geplaatst. Je ontvangt je bestelling weken later, het pakketje komt uit het buitenland en de kwaliteit valt ook nog eens zwaar tegen. Je wou dat je het terug kon draaien, maar omdat het te veel gedoe is laat je het zitten. Grote kans dat jij hebt besteld bij een dropshipper.

    Wat is dropshipping?

    Je bestelt een product bij een webshop maar de webshop fungeert als tussenpersoon en heeft zelf geen producten op voorraad. Deze webshop plaatst vervolgens een bestelling bij een goedkope buitenlandse webshop die het product rechtstreeks naar jou op stuurt. Doordat de webwinkel geen voorraad heeft en dus ook geen opslagruimte of inkooprisico, wordt de leverancier pas betaald wanneer klanten daadwerkelijk producten bij de webshop kopen.

    De producten worden besteld bij goedkope buitenlandse webshops, zoals AliExpress en Alibaba. Bovendien kan door deze werkwijze een breed scala aan producten worden aangeboden en is er geen personeel nodig voor verpakkingen en verzendingen. Een product voor een tientje op AliExpress kopen en vervolgens voor een flink bedrag verkopen in je Nederlandse webshop levert zeer hoge winstmarges op. Vooral als je verder nauwelijks kosten maakt. 

    Dropshipping om snel en makkelijk geld te verdienen

    Dropshipping is de afgelopen jaren sterk toegenomen in populariteit. Het concept wordt verkocht als een makkelijke manier om snel geld te verdienen. Platformen als Shopify hebben het nog makkelijker gemaakt, door de online infrastructuur te faciliteren. Een webshop knal je zo online, zonder enige tussenkomst van een webdesigner of developer. 

    Daar tegenover staan voor de klant vaak lange wachttijden, onverwachte additionele kosten, geleverde producten die niet aan de verwachte kwaliteit voldoen en moeizame tot onmogelijke retourneringen.

    Is dropshipping illegaal?

    Dropshipping is niet verboden maar kan wel tot negatieve ervaringen leiden, omdat een dropshipping business snel en laagdrempelig kan worden opgetuigd. Behalve de lange levertijden, te hoge prijzen en slechte kwaliteit, levert het vaak stress op bij geschillen omdat lang niet elke dropshipper een goede klantenservice heeft.

    Hoewel dropshipping dus wettelijk is toegestaan, zijn er wel bepaalde nuances. Een aantal punten waar je op kunt letten:

    • Levering: webshops zijn verplicht te vermelden wat de levertijd is en waar de producten vandaan komen (uit welk land en welk bedrijf).
    • Additionele kosten: soms dien je invoerrechten, btw en/of inklaringskosten te betalen over producten die uit het buitenland komen. Als de kosten voor jouw rekening zijn, is een webshop verplicht je hierover van tevoren te informeren. Als deze informatie wordt achtergehouden, is er sprake van misleiding en zijn de kosten voor rekening van de webshop. 
    • Kwaliteit: het product dient aan de kwaliteitsverwachtingen te voldoen die logischerwijs bij normaal gebruik horen. Het mag niet veel korter meegaan dan verwacht en bij problemen dient de verkoper het tijdig op te lossen aldus de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Ook geeft de Belastingdienst aan dat het verhandelen van namaakproducten wettelijk verboden is.
    • Retouradres: webshops zijn wettelijk verplicht om hun retouradres duidelijk en makkelijk vindbaar te vermelden. Het is niet toegestaan dat klanten een product moeten terugsturen naar een buitenlandse webwinkel. Indien het retouradres niet vindbaar is, kun je de webwinkel benaderen per mail of telefoon. Een andere optie is om het adres te Googlen of op te zoeken bij de Kamer van Koophandel. 
    • Kosten terugsturen: de webshop dient op voorhand bekend te maken dat de kosten voor de klant zijn wanneer een product wordt teruggestuurd. Ook dit moet vooraf duidelijk worden gecommuniceerd. Als het nergens op de website vindbaar is en enkel in de algemene voorwaarden staat, dan volstaat het niet en is de webshop verantwoordelijk voor de kosten aldus het ACM.

    Hoe kun je veilig online winkelen?

    • Bekijk de levertijden, herkomst van producten, informatie over de kosten en contactmogelijkheden voor je een bestelling betaalt. Online verkopers en dus ook dropshippers, dienen zich aan bepaalde wetten en regels te houden, meldt het ACM. 
    • Volg de malafide webshops checklist uit het Opgelicht?!-hulpartikel. Dropshipping webwinkels dienen hier ook aan te voldoen!
    • Dropshippers adverteren vaak via Facebook en Instagram. Beland je via social media direct op een productpagina? Doe dan alsnog de bovengenoemde check!

    Heb jij een bestelling gedaan en nooit je product ontvangen?

    • Dit komt vaker voor dan je denkt, dus weg met de cyberschaamte!
    • Heb je een geschil waar je niet uit komt? Doe een melding bij ACM.
    • Doe aangifte bij de politie. 
    • Doe een melding bij Opgelicht?! via het contactformulier of de gratis Opgelicht?!-app (voor Android en iOS). Zo kunnen wij helpen voorkomen dat er nog meer slachtoffers vallen. 

    Lees ook

  • Ook interessant