Wie vakantieplannen heeft en van plan is om met de auto op reis te gaan, doet er goed aan om uit te kijken voor de zogenaamde 'Ierse oplichtingstruc'. Hoe werkt deze truc precies, en wat moet je weten? Na het lezen van dit artikel ben je volledig op de hoogte.
Net als de zogenaamde 'Italiaanse oplichtingstruc' speelt ook deze truc zich hoofzakelijk af op parkeerplaatsen rond de Franse snelweg, al kan het natuurlijk nooit kwaad om ook in andere landen rekening te houden met de mogelijkheid dat oplichters deze truc toepassen.
Het is daarbij overigens goed om te vertellen dat deze truc met name in 2018 en 2019 actueel was, en dat er in 2020 geen noemenswaardige meldingen zijn gedaan. Misschien heeft dat voor een deel te maken met tijdelijke reisbeperkingen vanwege het coronavirus, of is er een andere reden.
Omdat een gewaarschuwd mens nu eenmaal voor twee telt en deze truc in het licht van de Italiaanse oplichtingstruc - waar recent wél voor werd gewaarschuwd - toch interessant is om even nader toe te lichten, zetten we de basiskenmerken alsnog voor je op een rij.
Hoe werkt de 'Ierse oplichtingstruc'?
Je wordt tijdens een rustmoment op een parkeerplaats bij een tankstation of rustplaats door mensen met een zielig verhaal benaderd. Degene die je aanspreekt zou zojuist zijn beroofd, en zonder geld en bezittingen wordt het vervolgen van de reis naar huis een ingewikkeld verhaal. De oplichter doet dan ook een beroep op je medemenselijkheid door te vragen of je hem of haar een geldbedrag kunt lenen.
De oplichterij wordt bovendien op overtuigende wijze uitgevoerd. Je denkt wellicht 'daar trap ik niet in', maar volgens de Franse gendarmerie spelen de oplichters hun rol met verve. Een keurig geklede, maar duidelijk geschrokken uitziende man of vrouw met een verwilderde blik weet in perfect Engels een verhaal op te hangen over een diefstal die zojuist heeft plaatsgevonden. Daar staan ze dan, zonder mogelijkheid om naar huis te kunnen.
De vraag is dan ook of je ze geld kunt lenen voor de terugreis. Dat geld wordt bij thuiskomst uiteraard meteen overgemaakt, is de belofte. 'Je wordt meegenomen naar de auto van het vermeende slachtoffer, waar een zogenaamd geschrokken gezin aan boord is', weet de politie te vertellen. 'Direct tonen ze hun identiteitskaart, geven je een telefoonnummer en beloven het geleende geld terug te betalen zodra ze weer thuis zijn.'
Slachtoffers raken niet zelden enkele honderden euro's kwijt. Het zou in dit geval voornamelijk gaan om Ierse of Britse oplichters, aldus het AD.
Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van deze truc?
Eigenlijk is er maar één oplossing: bel direct de politie. Is het gezin werkelijk in nood? Dan heeft de politie de capaciteiten en de professionele kennis om ze adequaat te begeleiden.
Zien de oplichters echter dat je de politie belt? Dan kiezen ze ongetwijfeld direct het hazenpad, op zoek naar andere potentiële slachtoffers.
Bron: AD.nl