Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Pinpasfraude aan huis

  Pinpasfraude aan huis

  Bij pinpasfraude aan huis probeert de oplichter de bewoner met een smoes te laten pinnen op een draadloos pinapparaat dat dat hij bij zich heeft.

  Met de gegevens die de oplichter zo bemachtigt, kan hij de rekening van het slachtoffer op een later moment plunderen.

  Nieuwe manier van skimmen

  De oplichter gaat telkens op dezelfde manier te werk. Hij geeft zich uit als bezorger van een postorderbedrijf en belt aan met het verhaal dat hij een pakketje bij zich heeft voor de bewoner.

  Omdat er te weinig postzegels op het pakketje zouden zitten, wordt de bewoner gevraagd om een klein bedrag, onder de één euro, te betalen. Dit kan niet contant, zo benadrukt de man, omdat hij vanwege het gevaar van een overval geen contant geld bij zich mag hebben.De bewoner wordt gevraagd om dit kleine bedrag te pinnen.

  De slachtoffers wordt gevraagd om drie keer te pinnen, omdat het apparaat net daarvoor op de grond is gevallen en niet goed meer werkt. Als na die drie keer het pinnen nog niet gelukt is, zegt de man een paar dagen later terug te komen om het nog eens te proberen. Hij neemt het pakje weer mee. Juist het lage bedrag dat ze moeten pinnen, maakt dat slachtoffers niet zo snel argwaan krijgen.

  De methode lijkt op het zogenaamde skimmen van bankpasgegevens bij pinautomaten.

  Gerelateerd

 • Ook interessant