Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Fleur (37) raakt ruim 1700 euro kwijt door beleggingsfraude: ‘Ik geloofde niet dat iemand het zó slecht met mij voor had’

    Fleur (37) raakt ruim 1700 euro kwijt door beleggingsfraude: ‘Ik geloofde niet dat iemand het zó slecht met mij voor had’

    Fleur* (37) heeft interesse in crypto en is op zoek naar een betrouwbare online exchange om te beleggen. “Ik wist dat beleggen in crypto wel wat risicovoller is dan beleggen in normale aandelen”, vertelt ze. Dit heeft zij inmiddels ook op de harde manier ondervonden. 

    Sinds begin dit jaar is Fleurs interesse in crypto sterk gegroeid. Ze heeft al ervaring met daytrading** en is nu op zoek naar een cryptocurrency exchange met behulp van AI. Ze begint haar zoektocht op Google en stuit op een advertentie van ‘Investiray.com’. “Dit zag er leuk en interessant uit”, zegt ze. Ze besluit een account aan te maken op de website. 

    Website van Investiray.com
    Er had toen een alarmbel moeten afgaan, maar toch heb ik geld belegd bij Investiray  

    Telefonisch contact

    Een half uur later wordt Fleur gebeld door ‘Adrian Ricci’. Hij doet zich voor als een personal accountmanager en helpt Fleur met het voltooien van haar inschrijving. Adrian wijst ‘Ashley Astor’ toe als Fleurs persoonlijk financieel expert. Beiden spreken Engels. “In eerste instantie vond ik het fijn dat ze mij meteen belden, maar achteraf besef ik dat dat natuurlijk een val was.”

    Sinds Fleur een account heeft aangemaakt, wordt ze ook gebeld door onbekende +31-nummers. De bellers doen zich voor als financiële accountmanagers. “Er had toen een alarmbel moeten afgaan, maar toch heb ik geld belegd bij Investiray.”

    1700 euro armer

    Ashley vertelt Fleur dat er om de vier jaar een Bitcoin halving plaatsvindt. Dit kan voor beleggers positief uitpakken op de lange termijn. Fleur is hiervan op de hoogte en besluit op 21 mei een klein bedrag van 365 euro over te maken. “Ik wilde eerst even zien hoe dat zou gaan met die AI-bots.” Op 30 mei maakt Fleur nog eens 1414 euro over naar Investiray. 

    De overboekingen vinden plaats via Coinify Aps en Bitonic via Mollie. “Dat zijn twee exchanges waarmee je normale iDEAL-betalingen kunt omzetten in crypto. Vervolgens wordt het geld op een andere wallet gezet.” 

    Tijdens de overboekingen denkt Fleur dat het geld naar haar eigen crypto wallet gaat, maar deze blijkt van de oplichters te zijn. “Ik vroeg mij op dat moment ook niet af waarom ik het op die manier moest overmaken. Nu denk ik, shit, ik had daar nooit mee in moeten stemmen, want dat deden ze natuurlijk met een reden.”

    Achterdocht en vage smoesjes

    Ashley laat aan Fleur weten dat ze haar geïnvesteerde geld binnen een week weer terug kan halen. Na ongeveer twee weken wil Fleur haar inleg opnemen. Het geld stijgt namelijk zo snel, dat ze achterdochtig wordt. “Als het echt zou zijn, dan zou iedereen dit wel doen.” Fleur probeert eerst een klein bedrag op te nemen om te kijken of het lukt. “Vanaf daar begon het eigenlijk meteen af te brokkelen.”

    Na zo'n drie mislukte geldopnames beseft Fleur: “Zij weet het, ik weet het, dit gaat hem gewoon niet worden. Volgens mij willen ze je zo lang mogelijk aan het lijntje houden door je naar een scherm te laten kijken wat niks doet, maar wat wel zo lijkt waardoor jij gewoon rustig blijft.” Op dat moment komt Ashley steeds met een andere vage smoes: ‘Ik kan je nu niet bellen’, ‘Ik ben druk met evenementen’. “Ineens had ze het heel druk, terwijl ze daarvoor bijna iedere dag met mij kon bellen."  

    Mislukte geldopnames

    Slachtoffer van boilerroomfraude

    Fleur komt online veel verhalen tegen over boilerroomfraude tijdens de mislukte overboekingen. Boilerroomfraude is een vorm van beleggingsfraude.  “De verhalen kwamen wel heel bekend voor en ik besefte dat ik erin ben getrapt.” 

    De oplichters gaan sluw te werk. “Ze vroegen ook of ik al bekend was met traden. Als je wat meer ervaren mensen hebt, dan vallen dingen natuurlijk veel sneller op. Het leek voor een beginneling heel echt.” Ook stuurt Ashley veel websites door die Investiray zogenaamd aanprijzen. “Die websites bestaan kort en zien er ook allemaal een beetje hetzelfde uit, alsof het door één en dezelfde persoon wordt gemaakt.”

    Websites die Investiray zogenaamd aanprijzen

    Vriendschappelijke vertrouwensband

    In plaats van Fleur onder druk te zetten om geld over te maken, creëert Ashley een persoonlijke band. “Ze willen je het gevoel geven dat ze met jou samen geld creëren. Hierdoor kreeg ik helemaal niet het gevoel dat iemand op dat moment bezig was om mij op te lichten.” 

    De relatie tussen Fleur en Ashley ontwikkelt zich snel en krijgt het karakter van een vriendschap. Ze bellen bijna dagelijks met elkaar. “Ashley was heel aardig en het leek echt alsof ze oprecht interesse had in mij. Ik geloofde op dat moment dan ook niet dat iemand het zó slecht met mij voor had.” 

    Niemand denkt: ‘Jij zult vast een oplichter zijn, hier heb je mijn spaargeld’  

    Victim blaming

    Fleur heeft haar buren, ouders en een vriendin verteld over de oplichting. Iedereen toont veel begrip, behalve haar vriendin. “Zij zei direct: ‘O, daar stink je toch niet in?’ Dat vond ik niet zo leuk. Niemand denkt: ‘Jij zult vast een oplichter zijn, hier heb je mijn spaargeld’.”

    De opmerking van haar vriendin doet Fleur veel pijn. “Op zo’n moment zoek je steun bij iemand. In plaats van dat diegene zegt: ‘Shit dat dit je is overkomen, kom hier voor een knuffel’, geeft iemand je het gevoel dat je dom bent. Dat vind ik heel pijnlijk en daar heb ik nog meer moeite mee dan wat mij is overkomen.”

    Boodschap aan andere slachtoffers

    Fleur deelt haar verhaal in de hoop dat mensen die zich in een vergelijkbare situatie bevinden, herkenning vinden en geen geld overmaken naar de oplichters. Ook wil Fleur andere slachtoffers een hart onder de riem steken. “Als dat gevoel dat je zo stom bent geweest eenmaal aan je knaagt, dan is dat moeilijk om van je af te schudden. Toch wil ik benadrukken dat je niet alleen bent en dat het niet jouw schuld is, maar de schuld van de crimineel die jou heeft opgelicht.” 

    Verder adviseert Fleur om je verhaal te delen met de mensen om je heen. “Erkennen dat het is gebeurd is stap één en daarna is het tijd om te helen. Als je niks zegt, dan kan ook niemand er voor je zijn.”

    Ben jij online opgelicht en wil jij jouw verhaal delen op Opgelicht?! Dit kan anoniem of onder je eigen naam. Door je ervaring te delen kun je andere slachtoffers van online fraude steun en herkenning bieden, en jezelf helpen in je herstel. Help jij samen met ons het taboe rondom online oplichting te doorbreken? Zo meld je je aan.

    *Het slachtoffer in dit artikel heeft anoniem haar verhaal gedaan. Om haar privacy te waarborgen, is niet de echte naam van het slachtoffer gebruikt. De echte naam van het slachtoffer is bekend bij de redactie van Opgelicht?!

    **Daytrading is een actieve beleggingsstrategie waarbij een belegger op dezelfde dag aandelen of andere beleggingsproducten koopt en verkoopt (Bron: DEGIRO).

    Lees ook

  • Ook interessant