Opgelicht?! waarschuwt wekelijks voor misleidende winacties waarbij je zogenaamd mooie prijzen kunt winnen. Als gevolg van het delen van je gegevens met de organisatoren van deze winacties kun je opgebeld worden met zogenaamde aanbiedingen voor vakanties, cashback- en andere kortingsacties of prijsvragen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) waarschuwt voor deze telefoontjes.

De ACM merkt op dat de telefoontjes steeds vaker gepleegd worden. Als je gebeld wordt door een dergelijke aanbieder lijkt het in de eerste instantie of je een prijs hebt gewonnen. Later blijkt het enkel een aanbieding te zijn. Er wordt je aan de telefoon gevraagd of je meer informatie zou willen ontvangen, als je hierop 'ja' antwoord kan jouw 'ja' later gebruikt worden om ten onrechte een betaling bij je af te dwingen.

Zeg 'nee' als je het niet vertrouwt

De ACM adviseert je dan ook ten zeerste om 'nee' te zeggen als je de persoon aan de andere kant van de lijn niet vertrouwt. Daarnaast raadt de autoriteit aan om geen online prijsvragen en enquêtes in te vullen. Tot slot zegt ACM het volgende: 'Betaal niet voor een overeenkomst die niet volgens de regels (zoals schriftelijkheidsvereiste en bedenktijd bij telefonische verkoop) tot stand is gekomen, ook niet als je onder druk wordt gezet. Door wel te betalen hou je het probleem in stand. Via de bank kun je een automatische incasso die zonder toestemming is geïnd laten terug storten.'

Advies

Kortom: zeg nee als aan de telefoon gevraagd wordt of je meer informatie zou willen krijgen, hang op en betaal niets! De personen die achter deze telefoontjes zetten jou onder druk om je te laten betalen, het lijkt hierdoor misschien alsof je verplicht bent te betalen, dit is niet het geval.

Bron: Autoriteit Consument en Markt

Gerelateerd