Ben je aan het solliciteren? Wees dan alert op nepvacatures. De Fraudehelpdesk waarschuwt namelijk momenteel voor een oplichtingstruc waarbij sollicitanten op slinkse wijze geld en gegevens afhandig wordt gemaakt. 

De slachtoffers zouden gesolliciteerd hebben op een vacature via een vacaturesite. Vaak ging het om een thuiswerkfunctie, zoals klantenservicemedewerker bij een provider. De oplichters achter de vacature misbruiken de naam van een uitzendbureau. Hierdoor lijkt de vacature geloofwaardig, maar in werkelijkheid heeft het uitzendbureau er niets mee te maken.

Direct aangenomen via WhatsApp

Nadat sollicitanten hun gegevens hebben achtergelaten, gaat het snel. Er volgt geen kennismakingsgesprek, maar een WhatsApp-berichtje met het nieuws dat de sollicitant direct is aangenomen. In sommige gevallen wordt er nog even gebeld. Efficiënt? Zeker. Betrouwbaar? Absoluut niet.

Identiteitsfraude met jouw gegevens

Want terwijl jij nog even moet bijkomen van het nieuws over je nieuwe baan, wil het bedrijf gelijk doorpakken. Het contract moet snel in orde worden gemaakt en daarvoor hebben ze een kopie nodig van een persoonlijk document - bijvoorbeeld een rijbewijs - en een kopie van je bankpas. Om je rekening te verifiëren, moet je nog even €0,01 overmaken. Ook wordt er gevraagd om via een link €4,95 te betalen voor een laptop. Doe dit niet! Zodra je hebt betaald, zijn jouw gegevens namelijk in handen van oplichters. Ze kunnen hiermee bijvoorbeeld een abonnement afsluiten, een telefoon kopen of een bankrekening openen. 

Vacaturefraude voorkomen?

Wil je reageren op een baan? Controleer dan altijd of de vacature wel echt is. Dit kan gemakkelijk door even contact op te nemen met het genoemde uitzendbureau of bedrijf. Onthoud dat je voor een nieuwe baan nooit eerst geld hoeft over te maken; ook niet om zogenaamd gegevens te verifiëren.