Nu het coronavirus het dagelijkse leven in Nederland voor een groot deel tot stilstand heeft gebracht, is het wachten op oplichters die misbruik hopen te maken van de situatie. Uit naam van de Rabobank gaat momenteel een valse mail rond waarin de introductie van een antibacteriële betaalpas wordt aangekondigd.

'Het coronavirus raakt inmiddels meer dan alleen onze gezondheid. De WHO spreekt over een pandemie en Corona raakt de wereldeconomie. De situatie brengt onzekerheid met zich mee en vanzelfsprekend maken we ons zorgen over wat er kan gebeuren', zo begint deze mail.

De afzender heeft de volksgezondheid hoog in het vaandel staan en heeft bovendien de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat je gebruik kunt blijven maken van de dienstverlening. Om te kunnen garanderen dat je je boodschappen kunt betalen, mobiel kunt blijven bankieren en betaalverzoeken kunt sturen, heeft de Rabobank dan ook een nieuwe pinpas ontwikkeld, zo staat in de mail.

Antibacteriële betaalpas

'Rabobank volgt daarbij richtlijnen van het RIVM en de overheid. Daarbij staan de gezondheid en veiligheid van u en onze medewerkers voorop. We dragen bij om verdere verspreiding van het coronavirus zoveel als mogelijk tegen te gaan.'

Zo kondigt de 'Rabobank' het verschijnen van de antibacteriële betaalpas aan. Deze kun je tot 19 maart kosteloos aanvragen, daarna wordt een bedrag van € 44,99 in rekening gebracht. Uiteraard is deze mail niet echt van de Rabobank afkomstig, maar hopen oplichters zichzelf toegang tot je bankrekening te verschaffen. Een goedkope manier om munt te slaan uit gevoelens van angst en onzekerheid.

Het is de verwachting dat vergelijkbare mails binnen afzienbare termijn ook namens andere banken worden verstuurd. Krijg jij zo'n mail? Stuur deze dan door naar valse-email@avrotros.nl, dan kunnen wij ervoor blijven waarschuwen.

Volledige mail over de antibacteriële betaalpas