Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Oplichters sturen nepmails namens het RIVM: 'Coronabesmettingen in uw omgeving, maak een testafspraak'

  Oplichters sturen nepmails namens het RIVM: 'Coronabesmettingen in uw omgeving, maak een testafspraak'

  De kaart waarop de dagelijkse besmettingen met het coronavirus te zien is, kleurt al weken gitzwart. Met ruim 20.000 geregistreerde besmettingen per dag is de kans dan ook groot dat iemand in jouw omgeving het coronavirus heeft opgelopen. Oplichters spelen in op de actualiteit en doen zich in deze valse mail voor als het RIVM. Verschillende mensen in jouw omgeving zijn besmet geraakt, luidt het verhaal, en daarom krijg je het verzoek om een testafspraak te maken. Uiteraard schuilt er iets héél anders achter: oplichters hopen jouw rekening te plunderen.

  Je krijgt een mail van [email protected] met als onderwerpregel 'Mensen uit uw buurt zijn besmet met het Covid-19', op zich al reden genoeg om je eens achter de oren te krabben. Het mailadres is onjuist en die zin loopt natuurlijk niet helemaal lekker, iets dat overigens ook voor de rest van de mail geldt.

  Hieronder een voorbeeld van de mail. De volledige, integrale tekst publiceren we onderaan dit artikel, aangezien we ons kunnen voorstellen dat het één en ander niet helemaal goed leesbaar is op onderstaande afbeelding.

  De valse mail namens het 'RIVM'
  AVROTROS
  De valse mail namens het 'RIVM'

  Wat zit er achter deze oplichtingstruc?

  De truc doet heel erg denken aan een recente oplichtingstruc uit naam van GGD GHOR Nederland, al ging het toen om een zogenaamd verplichte boosterprik voor senioren.

  In deze mail gaat het echter om een uitnodiging voor een testafspraak, en in de mail staat dat je de testafspraak tussen maandag 6 december en vrijdag 11 december kosteloos kunt aanvragen, en in theorie klopt dat ook. Een testafspraak maken bij de GGD is namelijk gratis, ook buiten de genoemde data om.

  Testen kost alleen geld bij commerciële aanbieders, en dat is met name relevant voor mensen die naar het buitenland gaan indien geldt dat het land van bestemming een recente, negatieve testuitslag eist, ongeacht je vaccinatiestatus.

  De link in de mail verwijst naar het domein 18823-2553.s1.webspace.re/RlVM, en dat is uiteraard geen domein van het RIVM of van een andere overheidsinstantie. Op deze nepsite staat de volgende mededeling:

  RIVM COVID-19 VEILIGHEID

  Corona-bestrijdingteam

  Sinds kort hebben een aantal mensen bij u in de buurt zich laten testen voor Covid-19, daaruit is gebleken dat ze besmet zijn geraakt met het coronavirus. Wij vragen u daarom om een test af te nemen om verdere verspreiding te voorkomen. LET OP: Neemt u geen test af? Dan zullen wij een quarantaine bestrijdingteam naar uw woonadres sturen.

  En die nepsite ziet er verder als volgt uit:

  Nepsite van het 'RIVM'
  AVROTROS
  Nepsite van het 'RIVM'

  Bij het zien van deze pagina moeten de alarmbellen eigenlijk wel gaan rinkelen. Het maken van een testafspraak was toch gratis? Waarom wordt er dan verwezen naar inlogomgevingen van tien banken met het verzoek om even in te loggen?

  Inderdaad, dat is omdat de oplichters achter deze valse pagina jouw inloggegevens in handen willen krijgen. En denk je toch even in te loggen? Dan laat het vervolg zich raden: ze plunderen razendsnel jouw rekening en jij hebt het nakijken.

  Klanten van deze banken zijn doelwit:

  • Van Lanschot
  • Regiobank
  • ABN AMRO
  • Triodos Bank
  • ING Bank
  • SNS Bank
  • Knab
  • Bunq
  • ASN Bank
  • Rabobank

  Ben jij klant bij één van deze banken? Dan ben je dus doelwit van deze oplichtingstruc. Je kunt deze mail dan ook het beste ongelezen verwijderen.

  Het RIVM waarschuwt zelf overigens ook voor deze oplichtingstruc:

  Volledige tekst uit deze valse mail

  Hieronder volgt de volledige, integrale tekst uit deze mail, dus inclusief eventuele spel- en stijlfouten.

  Valse mail 'RIVM' over het maken van een testafspraak

  Datum: 6 december 2021

  Ons kenmerk: 114782

  E-mail: [email protected]

  Telefoon: 030-274 91 11

  Fax: 030-274 2974

   

  Geachte heer/mevrouw,

   

  Wellicht hebt u via de media inmiddels vernomen dat er een grootschalig onderzoek plaatst gaat vinden. Sinds kort hebben een aantal mensen bij u in de buurt zich laten testen voor Covid-19, daaruit is gebleken dat ze besmet zijn geraakt met het coronavirus. Wij vragen u daarom om verdere verspreiding te voorkomen.

   

  U kunt via de onderstaande bijlage een sneltest afspraak voor maandag 6 december t/m vrijdag 11 december kosteloos aanvragen.

   

  Sneltest kosteloos aanvragen.

   

  Wij hopen dat u gehoor geeft aan deze oproep en namens het RlVM hartelijk dank voor uw medewerking.

   

  Met vriendelijke groet,

  Prof. Dr. Dorrset P. van der Boom

  RlVM

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant