Wie een mail van RDW in de mailbox ontvangt doet er verstandig aan deze direct naar de prullenbak te verwijzen. In de mail wordt gevraagd om een scan van de voor- en achterkant van het rijbewijs. Hiermee krijgen oplichters je identiteitsbewijs in handen.

Volgens de afzenders zou de kopie van het rijbewijs nodig zijn, omdat er geen koppeling meer gemaakt kan worden tussen jou als persoon en je voertuig, door wijzigingen in de AVG.

RDW, de Rijksdienst voor Wegverkeer, is daarom genoodzaakt contact op te nemen, zo staat te lezen. In de mail wordt naar het echte telefoonnummer van de RVD verwezen om vertrouwen te wekken. 

Identiteitsfraude

Echter is deze mail niet van de Rijksdienst voor Wegverkeer. Door de foto waarom gevraagd kunnen oplichters in bezit komen van identiteitsbewijzen, waarmee identiteitsfraude kan plaatsvinden. Gooi deze e-mail dus weg. 

Het is niet de eerste keer dat een deze truc rondgaat. In september 2021 waarschuwde Opgelicht?! nog voor een soortgelijke truc. 


Dit moet je doen

Mocht je er helaas toch ingetuind zijn: doe direct aangifte. Deze aangifte is van belang om in de toekomst te kunnen bewijzen dat anderen een kopie van je identiteitsbewijs in handen hebben gekregen.

Vervang daarnaast je rijbewijs en houd in de gaten of er ongebruikelijke zaken plaatsvinden. 

Lees ook