Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Nieuwe oplichtingstruc leidt tot identiteitsfraude: stuur geen scan van je rijbewijs naar de 'RDW'

  Nieuwe oplichtingstruc leidt tot identiteitsfraude: stuur geen scan van je rijbewijs naar de 'RDW'

  De naam van de RDW wordt misbruikt voor een nieuwe oplichtingstruc. Het gaat dit keer niet om geld, maar om het plegen van identiteitsfraude: oplichters hopen heldere, goed leesbare scans van je rijbewijs te bemachtigen. Uiteraard is het bijzonder onverstandig om gehoor te geven aan dit verzoek, vandaar deze waarschuwing. Hoe gaan de oplichters te werk?

  Eerlijk is eerlijk, 'nieuw' is technisch gezien misschien niet honderd procent waar, want deze truc dook onlangs ook al op in een andere gedaante. Hetzelfde verzoek werd namelijk gedaan uit naam van 'DigiD', en uiteraard heeft Opgelicht?! daar destijds direct voor gewaarschuwd.

  In dat geval ging het overigens ook om scans van je paspoort of identiteitskaart, waar het zich dit keer tot je rijbewijs beperkt. Ze zullen ongetwijfeld denken dat de associatie 'RDW' en 'rijbewijs' geloofwaardig en betrouwbaar overkomt, maar laat je niet beetnemen: de mail is niet van de RDW en oplichters kunnen een hoop schade aanrichten als ze over een kopie van je rijbewijs beschikken.

  Wat is dit keer de insteek van de oplichtingstruc?

  Dit keer wordt de naam van de RDW misbruikt voor dit doeleinde. Je krijgt een mail van de Klantenservice RDW (met het bijbehorende e-mailadres [email protected]). De onderwerpregel van de mail is als volgt: Dossier [#2467734].

  Per 1 september zouden er wat wijzigingen zijn doorgevoerd in het privacybeleid. De RDW kan jou om die reden niet langer identificeren bij de Basisregistratie Voertuigen, zo luidt de smoes.

  Hieronder volgt de volledige tekst uit de mail. De dikgedrukte passages – uitgezonderd de tussenkopjes – zijn het meest relevant.

  Valse mail namens het 'RDW'

  Geachte heer/mevrouw,

   

  Wij nemen contact met u op om u te laten weten dat wij met ingang van 1 september 2021 enkele wijzigingen hebben doorgevoerd in ons privacybeleid. Hierdoor kunnen wij u als Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) niet identificeren bij de Basisregistratie Voertuigen (BRV).

   

  De RDW voert wettelijke taken uit. De hoofdtaak is het bijhouden van de levensloop van Nederlandse gemotoriseerde voertuigen en het beheer van de bijhorende documenten, zoals rijbewijzen.

   

  De identificatieplicht

   

  Vanwege de vernieuwde wet- en regelgeving eisen van de Algemene Gegevensbescherming (bekend als de AVG) vragen wij u om zich opnieuw te identificeren met een geldig rijbewijs.

   

  Maak een scan van uw rijbewijs (voor- en achterkant). Let er op dat de kwaliteit van uw legitimatiebewijs van hoge resolutie is en er geen essentiële informatie wordt bedekt. Een zwart-wit legitimatiebewijs wordt niet geaccepteerd door de Basisregistratie Voertuigen (BRV) van de Nederlandse gemeenten. Verstuur uw legitimatiebewijs per e-mail naar [email protected]

   

  Vragen?

   

  Heeft u na het lezen van deze e-mail nog vragen? Wij helpen u graag verder. U kunt ons bereiken door te reageren op deze e-mail, of telefonisch via 088 008 74 47 (lokaal tarief, maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur). U kunt de RDW vanuit het buitenland bereiken via een speciaal nummer. Meer informatie over bellen vanuit het buitenland.

   

  Op onze site vindt u veel informatie. Kijk bijvoorbeeld op rdw.nl of op rdw.nl/particulier/veelgestelde-vragen

   

  RDW is benieuwd naar uw ervaring

   

  Het is voor ons belangrijk om te weten wat klanten vinden van onze dienstverlening, zodat wij deze kunnen verbeteren. Wilt u daarom deelnemen aan ons klanttevredenheidsonderzoek? Uw deelname stellen we erg op prijs. De vragenlijst gaat over de beantwoording van uw e-mail. Klik hier om naar de online vragenlijst te gaan.

   

  Alvast hartelijk dank voor uw medewerking.

   

  Met vriendelijke groet,

   

  Y. Reitsma

   

  Unit manager Klant Contact Centrum RDW

  Opvallend genoeg wordt er elders in de mail een aantal keer naar de échte website van de RDW verwezen, en ook naar een klanttevredenheidsonderzoek die zo te zien in opdracht van de échte RDW wordt uitgevoerd. Ook het telefoonnummer in de mail is écht van de RDW: signalen op basis waarvan je misschien eerder geneigd bent het te vertrouwen.

  Er is echter één uitzondering: het mailadres. Dat verwijst naar het domein rdw.legitimatiebewijs.app, maar als we dat domein natrekken, zien we al snel dat dat de website 'legitimatiebewijs.app' slechts acht dagen geleden in de lucht is gezet en dat alle informatie over de eigenaar van het domein vakkundig is weggestopt.

  Reden zat om niet op deze uitnodiging in te gaan: het gaat hier honderd procent zeker om oplichters.

  Meer oplichtingstrucs namens de RDW

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant