Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Valse sms namens de RDW: 'Uw inschrijving verloopt, verifieer uw gegevens en betaal lidmaatschapskosten'

  Valse sms namens de RDW: 'Uw inschrijving verloopt, verifieer uw gegevens en betaal lidmaatschapskosten'

  Uit naam van overheidsinstantie RDW - de organisatie die de registratie van gemotoriseerde voertuigen en rijbewijzen in Nederland verzorgt - gaan sms'jes rond over de jaarlijkse inschrijfkosten. Voldoe je het bedrag van € 7,99 niet vóór 10 februari 2021? Dan komt jouw inschrijving te vervallen, zo luidt het dreigement.

  En dat is natuurlijk onzin. Er zijn weliswaar tal van handelingen te bedenken waar de RDW jou een bedrag voor in rekening brengt (het overschrijven van een kenteken, het aanvragen van een tenaamstellingscode of het laten schorsen van een voertuig, om wat voorbeelden te noemen), maar consumenten betalen in principe geen jaarlijkse 'lidmaatschapskosten' om van de RDW-dienstverlening gebruik te mogen maken.

  Toch is dat precies wat er in het sms'je wordt beweerd. Dit is de integrale tekst uit het sms-bericht, dat overigens afkomstig is van telefoonnummer 06-87676892:

  info
  clockOval 6 9 feb 2021, 11:00

  Tekst in de sms namens de RDW

  [RDW]: Hierbij informeren wij u over de status van uw RDW inschrijving, de inschrijving verloopt op 10/02/2021. Uw gegevens zijn nog niet volledig bij ons bekend, verifieer uw gegevens nu via lihi.cc/ecNcW

  Wat zit hier precies achter?

  De link lihi.cc/ecNcW verwijst naar het domein rdw-registratie.link/Registreren/rdw.html, en als we die domeinnaam eens natrekken, zien we al snel het maar al te bekende patroon: het domein bestaat slechts één dag, over de houder van het domein valt ook nu weer niets te vinden, en ga zo maar door. Eén ding is zeker: dit is geen domein van de RDW of van wat voor overheidsinstantie dan ook.

  De oplichters hebben de huisstijl van de RDW echter wel redelijk overtuigend nagemaakt. Vergelijk de échte site en de nepsite hieronder maar eens, bijvoorbeeld.

  Je raadt het al: wie de betaalprocedure wenst te doorlopen, ziet al snel een rijtje met een tiental namen van banken. Achter deze namen zit een nagemaakte inlogomgeving, en wat er gebeurt als je even denkt in te loggen, zal onderhand ongetwijfeld duidelijk zijn.

  Overigens waarschuwde de RDW enkele dagen terug nog voor vergelijkbare oplichting: het ging toen nog om sms-berichten die betrekking hadden op het moeten wijzigen van je voertuigstatus. Het lijkt erop dat oplichters het nu via minder gangbare overheidsinstanties proberen, nu de meeste mensen wel op de hoogte zijn van pogingen namens - bijvoorbeeld - de Belastingdienst of DigiD.

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant