Om identiteitsdiefstal te voorkomen, vraagt Facebook je om je identiteit te verifiëren. Deze mail is alleen niet afkomstig van Facebook, maar van online oplichters.
“Vanaf december 2024 vragen wij alle Facebook-accounts, zowel zakelijk als persoonlijk, om voer een nieuwe controle uit om ze te kunnen blijven gebruiken”, begint de phishingmail. Het slordige taalgebruik in het bericht wijst er al op dat het een phishingmail betreft. Dit mag je namelijk niet verwachten van een officieel bericht namens het socialmediaplatform.
Voorkom dat je een phishingbericht aanziet voor een legitieme mail en blijf via de gratis Opgelicht?!-app op de hoogte van actuele phishingberichten en valse webshops (iOS en Android).
Herken een legitieme Facebook-mail
Via ‘facebook.com/recent_emails/security’ kun je controleren of Facebook je daadwerkelijk heeft gemaild. Ook kun je controleren vanuit welk mailadres het bericht is verzonden. Facebook stuurt mails vanaf mailadressen die eindigen op:
- facebookmail.com (waaronder 'priority.facebookmail.com')
- facebook.com (waaronder 'support.facebook.com' en 'developers.facebook.com')
- fb.com
- metamail.com (waaronder 'global.metamail.com')
- meta.com
Blijf wel altijd alert op andere phishingkenmerken, want oplichters kunnen mailadressen spoofen. Ook handig om te weten: “Facebook vraagt je in een e-mail nooit om je wachtwoord en stuurt je nooit een wachtwoord in een bijlage.”
Bescherm je Facebook-account
Mocht je je inloggegevens hebben achtergelaten via een valse link, dan kunnen online oplichters direct inloggen op jouw account. Je kunt je Facebook-account dubbel beveiligen met tweestapsverificatie. “Als je tweestapsverificatie instelt, wordt je gevraagd een speciale aanmeldcode in te voeren of je aanmeldpoging te bevestigen als iemand toegang probeert te krijgen tot Facebook vanaf een onbekende browser of een onbekend mobiel apparaat”, meldt Facebook. De code wordt verzonden per sms naar je telefoon of je mailadres. Zo schakel je de functie in.
Slachtoffer van phishing?
Heb je via de link bankgegevens gedeeld of vermoed je dat iemand toegang heeft tot je bankaccount? Neem dan direct contact op met je financiële instelling. Het kan ook zijn dat er malware is geïnstalleerd nadat je op een onbekende link hebt geklikt. Voer daarom een virusscan uit. Reset daarnaast je wachtwoord en stel tweestapsverificatie in.
Was jouw Facebook-account doelwit van een phishingaanval? Rapporteer dan eerst dat je account is gehackt en volg deze stappen als je je nog steeds kunt aanmelden bij je Facebook-account.