Wanneer je op Facebook een bericht ziet over een gratis cadeaubon van Albert Heijn ter waarde van € 100,-, dan doe je er verstandig aan hier niet op in te gaan. De actie is niet van de supermarkt afkomstig.

Volgens de in slecht Nederlands geschreven tekst kan je een cadeaubon van Albert Heijn winnen, zodat je 'gezellig Kerstmis kunt vieren'. Het zou gaan om één bon per persoon, zo staat in het bericht.

Winkelervaring

Wanneer je op de link van het bericht klikt, worden er drie vragen gesteld. Het gaat hierbij onder andere om jouw winkelervaring bij de supermarkt.

Vijf groepen

Vervolgens dien je twee stappen te nemen. Allereerst moet je het bericht delen op jouw eigen Facebook-pagina. Daarnaast dien je de opgegeven tekst te kopiëren en op de tijdlijn van vijf groepen te zetten. Opgelicht?! heeft deze vervolgstappen niet allemaal doorlopen, om dit nepbericht niet verder te verspreiden. Hierdoor kunnen we niet met zekerheid zeggen wat er vervolgens gebeurt. In een vergelijkbaar geval vroegen fraudeurs om persoonlijke gegevens, zodat ze deze konden doorverkopen aan derden. Ook is het mogelijk dat kwaadwillenden toegang proberen te krijgen tot jouw Facebook-account of je computer met malware willen besmetten.

Advies

Negeer het Facebookbericht en meld aan degene die het heeft gepost dat het om een nepactie gaat! Verspreid het bericht niet verder!

Albert Heijn geeft meer informatie over nepacties op hun website.

Gerelateerd