Cybercriminelen maken je via een phishingmail namens Google wijs dat de opslag van jouw Google-account zijn limiet heeft bereikt. 
 

Zodra je een Google-account aanmaakt krijg je standaard 15 GB aan opslag gratis voor Google Drive, Gmail en Google Foto's. Het kan voorkomen dat jouw opslag vol is en je deze moet upgraden voor een bepaald bedrag. In onderstaand mail namens Google maken online oplichters je wijs dat je door hun loyaliteitsprogramma gratis vijftig GB extra ontvangt. Klik nergens op, want dit is een valstrik

Valse mail namens Google | Bron: Fraudehelpdesk

Het is niet de eerste keer dat oplichters mails over een volle Google-opslag sturen. Eerder dit jaar was deze mail in omloop. Hoe had je dit kunnen weten? Met onze gratis Opgelicht?!-app blijf je via pushberichten op de hoogte van actuele phishingpogingen (iOS en Android).

Wees voorzichtig met onbekende links 

Als je de opslag van jouw account niet wilt upgraden, worden alle foto’s van je Google Drive verwijderd. Blijf rustig en trap niet in deze manipulatie truc. Onderaan de mail staat in kleine letters dat je jouw creditcardgegevens moet invoeren om jouw Gmail-ID te valideren. Google laat op zijn website weten: “Reageer niet op verzoeken om privé-informatie die je krijgt via een e-mail, sms of telefoontje.” 

Op de link geklikt en gegevens ingevuld?

  • Verander je Google-wachtwoord en stel direct tweestapsverificatie in. Doe dit ook voor andere accounts waar je dezelfde inloggegevens gebruikt. 
  • Voer een virusscan uit in verband met malware.
  • Neem contact op met je bank of creditcardmaatschappij indien je bankgegevens hebt gedeeld. 

Lees ook