Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Welke soorten valse e-mails zijn er en hoe herken ik deze?

    Welke soorten valse e-mails zijn er en hoe herken ik deze?

    Dagelijks ontvangt Opgelicht?! meldingen over valse e-mails. Oplichters maken uit naam van allerlei bedrijven en instanties e-mails na. We hebben een overzicht gemaakt van de soorten valse e-mails die verstuurd worden en je kunt tips lezen over hoe je voorkomt dat je slachtoffer wordt zo'n valse e-mail.

    • Let altijd op de afzender. Eindigt het e-mailadres van de afzender niet op @[naam bedrijf].nl? Dan is de kans groot dat deze mail nep is. Overigens spelen criminelen hier tegenwoordig goed op in, zo laten ze het afzenderadres eindigen op .com in plaats van .nl of wijkt het adres een lettertje af van het originele e-mailadres. Handige fraudeurs maken gebruik van een trucje dat 'e-mail spoofing' heet. Hierbij kunnen ze het afzenderadres zo manipuleren dat het niet meer van het origineel is te onderscheiden.
       
    • Staat er een link in de e-mail? Check dan eerst waar de link naartoe leidt door met de cursor van je muis op de link te gaan staan zonder te klikken. Hiermee kun je zien naar wat voor website je gaat als je op de link klikt. Komt de url helemaal niet overeen met de url van de officiële website van een bedrijf of instantie? Dan is dit een valse website. Let wel op: ook de urls lijken tegenwoordig erg op de url van een officiële website. Zowel phishingmails als malwaremails kunnen links bevatten.
    Zo check je een link.
    • Bevat de e-mail een bijlage? Klik nooit zomaar op deze bijlage. Met slechts een klik kun je al schadelijke software op je computer downloaden. Check op dezelfde manier als bij phishingmails, waarnaartoe de link leidt, of wat voor bestand je download. Bijlagen met de extensie .exe of .zip zijn vaak risicovol. Open deze bijlagen niet.
       
    • Kijk goed naar de strekking van het bericht. Banken sturen bijvoorbeeld nooit mails waarin staat dat je jouw gegevens moet invullen. Ook vragen ze je nooit je bankpas op te sturen. Wordt er gedreigd met een aanmaning of deurwaarder? Trap er niet in! Dit doen de fraudeurs alleen maar om je bang te maken. Vaak geeft de mail je een urgente reden om actie uit te voeren.
       
    • Let op spelfouten en de vormgeving van de e-mail. Ziet de e-mail er amateuristisch uit? Dan kun je er bijna direct vanuit gaan dat het een valse e-mail betreft. Criminelen worden steeds beter in het kopiëren van betrouwbare vormgeving, laat de vormgeving je niet misleiden.
       
    • Weet je nog steeds niet zeker of een e-mail door het bedrijf of instantie waar de mail vandaan lijkt te komen gestuurd is? Neem dan contact op via het telefoonnummer of mailadres dat op de officiële site van de instantie of het bedrijf te vinden is. Je kunt ook altijd kijken tussen de alerts of de mail er tussen staat.
       
    • Schaf een goede virusscanner aan. Heb je per ongeluk toch op een bijlage die malware bevat geklikt? Dan kan de virusscanner in sommige gevallen voorkomen dat je computer geïnfecteerd wordt.
       
    • Pas op voor e-mails waarin staat dat je gewonnen hebt. Vul je gegevens niet in. Als het te mooi lijkt om waar te zijn, is dat ook zo.

    Lees ook: Phishing: wat moet ik weten?

  • Ook interessant