Let op als je van een bekende een WhatsApp-bericht ontvangt over een actie waarbij cadeaukaarten van AH, Lidl, Jumbo of Ikea worden weggegeven. De genoemde bedrijven hebben hier niets mee te maken. Het gaat om een valse winactie!

Momenteel circuleren op WhatsApp verschillende berichten waarin valt te lezen dat de betreffende winkel een jubileum viert en daarom waardebonnen ter waarde van € 250,00 weggeeft.

Persoonsgegevens invullen

In de berichten staat een link naar een een website waarop je een aantal vragen te zien krijgt. Vervolgens moet je allerlei persoonsgegevens invullen om verder te kunnen gaan.

Doorsturen naar contacten

Nadat je de gevraagde gegevens hebt ingevuld, krijg je het verzoek het bericht door te sturen naar 15 contacten. Pas daarna zou je zogenaamd de cadeaukaart ontvangen. Zo worden dit soort nepacties razendsnel via WhatsApp verspreid.

Spam en ongewenste telefoontjes

Het gaat om een valse winactie. Deze is niet georganiseerd door de genoemde winkels. Er zit een schimmig bedrijfje achter dat persoonsgegevens verzamelt en doorverkoopt. Bij deelname aan de actie dien je akkoord te gaan met de algemene voorwaarden. Hiermee geef je toestemming voor het delen van je gegevens. Je ontvangt vervolgens een hoop spam en ongewenste telefoontjes. De kans dat er daadwerkelijk een cadeaukaart wordt uitgereikt, is nihil.

Meer informatie over misleidende winacties

Gerelateerd